Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

11.11.13 - "Άσκηση αρετής"














ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ:  Άσκηση αρετής


Σήμερα έγινε ο Λαϊκός Μαραθώνιος αγώνας δρόμου και είδα έναν πρώτο πίνακα αποτελεσμάτων για τα 5000 μέτρα, για την κατηγορία 60-64 ετών.
Το να τρέξει κανείς 5 χιλιόμετρα σ’ αυτή την ηλικία χωρίς να είναι αθλητής, σημαίνει ίσως μερικά πράγματα που αξίζουν να τα δούμε προσεκτικότερα.

Υπάρχουν κάποιοι (άνδρες και γυναίκες), που παρά την ηλικία τους διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Η συμμετοχή τους στον αγώνα, μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους και σε ρυθμούς ανάλογους των δυνάμεων τους. Είναι ένα καλό διάλειμμα από τις έννοιες όλου του χρόνου, ένα ξεμούδιασμα που σπάει τη συνέχεια των υποχρεώσεων, μια εκτόνωση ιδιαίτερα ανανεωτική σ’ αυτές τις ηλικίες.  
Όταν ωστόσο η συμμετοχή στοχεύει στη διεκδίκηση της νίκης, τα πράγματα αλλάζουν.
Ένας αγώνας προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία (μηνών), φυσική και ψυχολογική.
Κι’ αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων αρετών: Αγωνιστικότητας, πίστης, οράματος, επιμονής, εγκράτειας και αυτοέλεγχου. Δεν είναι λίγα.

Ο εξηντατετράχρονος που θα πάρει την απόφαση να αγωνιστεί για να νικήσει, πρέπει να διαθέτει νεανικό σθένος και εφηβική διάθεση, διαυγή εκτίμηση της πραγματικότητας και των παραμέτρων που υπεισέρχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα και προσανατολισμό διαφορετικό από το «σκότωμα της ώρας» στο καφενείο ή την τηλεόραση. Πρέπει δηλαδή να έχει την ικανότητα να βλέπει και λίγο πιο μακριά...   

Φυσικά, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι, φτιαγμένοι σε ένα πρότυπο. Δεν θα τρέξουμε όλοι μαραθώνιο ή κάποια χιλιόμετρα, ούτε χρειάζεται να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, κάτι.
Το σημαντικό είναι η άσκηση των αρετών που ανέφερα πιο πάνω.
Ο καθένας μπορεί να τις ασκήσει στον τομέα των δυνατοτήτων του. Αρκεί να το κάνει, και να μην αφήνει τη φθορά του χρόνου να εισχωρεί στην ψυχή του.
Η άσκηση των αρετών κατά το διάστημα της προετοιμασίας και ο αγώνας, κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο, πνευματικότερο.
Η νίκη είναι μια επιπλέον ικανοποίηση.





-  Ο πρώτος νικητής του παραπάνω πίνακα, όπου φαίνονται μόνο οι πρώτοι 14 από ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, είναι ένας ξεχωριστός φίλος μου!
Είναι συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και είχα την τύχη να υπηρετήσουμε μαζί τη θητεία μας στο ναυτικό, στο ίδιο πλοίο.








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου