Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Άγια Νύχτα







Άγια Νύχτα


Η Ουράνια νύχτα της Γέννησης του Χριστού στον κόσμο μας, έφθασε!
Η γιορτή της ενανθρώπισης του Θεού που σκύβει να αγκαλιάσει τον άνθρωπο, για να τον ανεβάσει μαζί Του στην αιώνια χαρά της Αγάπης Του, ξημερώνει και πάλι για όλο τον κόσμο και όλοι καλούνται να συνεορτάσουν ανοίγοντας την καρδιά τους στον Χριστό.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τις λαμπερές μπάλες και τις γιρλάντες τους, τα στολίδια στις βιτρίνες και τα σαλόνια των σπιτιών, τα πολύχρωμα μπαλόνια και τα φωτάκια, τα παιχνίδια και τα γλυκίσματα, οι ευχές και τα κάλαντα, κάνουν τα παιδιά να ανοίγουν εκστατικά τα μάτια τους και να αναρωτιούνται, τι θα μπορέσουν να κρατήσουν «δικό τους» από όλη αυτή τη φαντασμαγορική πανδαισία που τα περιβάλλει. Και οι αναμνήσεις αυτές τα ακολουθούν στη ζωή τους, ντυμένες με ζεστή νοσταλγία.

Το νόημα των Χριστουγέννων για τους «μεγάλους», δεν σταματά στις κοσμικές εκδηλώσεις και τη γιορτινή διακόσμηση. Πάει λίγο πιο βαθιά, στην ανάγκη να μοιάσουμε όσο μπορούμε στον Χριστό που γεννιέται την κάθε στιγμή για τον κάθε άνθρωπο, να γεμίσουμε με αγάπη την καρδιά μας και να αισθανθούμε αδελφό μας τον κάθε «πλησίον μας», συγγενή, φίλο ή άγνωστο.
Να γίνουμε λίγο καλύτεροι αυτή τη «μαγική» νύχτα, που κάνουμε κάποια ευχή κοιτάζοντας ψηλά τα αστέρια, αναζητώντας ταυτόχρονα το άστρο της Βηθλεέμ για να σταθεί οδηγός στο δρόμο μας προς το «Θείο βρέφος».

Υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν τη μοναδική αυτή νύχτα περισσότερο προσωπικά. Δεν σταματούν στις ευχές, συνειδητοποιούν τον χρόνο που έχασαν ψάχνοντας την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, την απατηλή «χαρά» της ζωής και την ανεύθυνη ξενοιασιά, αντιλαμβάνονται ότι το να είναι «καλοί» δεν σημαίνει πως είναι καθαροί ή πως είναι θερμοί στην πίστη τους, δεν αντέχουν να δικαιολογούνται άλλο στον εαυτό τους παραμερίζοντας έτσι τον Χριστό από τη ζωή τους και να αναβάλλουν για αργότερα μια εξεταστική ματιά, καθαρή και ειλικρινή, στο «στάβλο» της ψυχής τους.       

Είναι εκείνοι που λαχταρούν την αγάπη του μικρού Ιησού, εκείνοι που αποφάσισαν να Τον δεχθούν στο λίκνο της ύπαρξης τους και αντιλαμβάνονται συγκλονισμένοι πως για να γίνει αυτό, οφείλουν να την αδειάσουν από κάθε ασχήμια, εγωισμό ή κακία και να τη στολίσουν με αγάπη, καθαρότητα νοημάτων και επιθυμιών, ολόθερμη συμμετοχή στη λατρεία Του και μικρές θυσίες και προσφορές του εαυτού τους.
Όταν όμως νοιώθεις πως ο Θεός σου χαμογελά, είναι δυνατόν να σε απασχολεί κάτι άλλο στον κόσμο;


Μ Ψ








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου