Σάββατο 5 Μαΐου 2012

"Μετάδοση της εμπειρίας"




























Alexander
Schmemann: Μετάδοση της εμπειρίας


Μόνο όταν καταγράφουμε τον χρόνο, καταλαβαίνουμε πόσος από αυτόν φεύγει άδειος, πόση τύρβη υπάρχει που δεν αξίζει την προσοχή μας, εντελώς ασήμαντη, που όμως καταβροχθίζει τον χρόνο και τις καρδιές μας. Όλες αυτές τις μέρες, σε μια κατάσταση τέλειας εξάντλησης καθώς και αποστροφής για τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσω, συλλαμβάνω τον εαυτό μου να παρακολουθεί παθητικά τηλεόραση. Αλλά την ίδια στιγμή, όταν διδάσκω το πρωί, αισθάνομαι όλο και μεγαλύτερη έμπνευση. Έχω πάντα την αίσθηση πως κάτι το ουσιαστικό μου αποκαλύπτεται όταν διδάσκω. Είναι σαν να διδάσκει κάποιος άλλος στη θέση μου!

Την Τρίτη είχα μάθημα για τον «Πολυέλεο», την Τετάρτη για τον κοσμολογικό χαρακτήρα της Παναγίας και χθες - Πέμπτη - για την εξομολόγηση και τη μετάνοια. Όταν κάποιος ομιλεί, αποκαλύπτονται πολύ περισσότερα απ' ό,τι όταν γράφει σημειώσεις, βιβλία ή άρθρα. Είναι σαφές πως στον Χριστιανισμό τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα «Ευαγγέλια». Ο Χριστός δεν έγραψε τίποτε. Και όλα όσα έχουν γραφτεί - Βίβλος, κ.λπ. - είναι η καταγραφή μιας «εμπειρίας»· όχι μιας ατομικής εμπειρίας, αλλά μιας υπερατομικής, κοσμολογικής, εκκλησιαστικής και εσχατολογικής εμπειρίας. Είναι κοινό λάθος να σκεφτόμαστε πως η παιδεία πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο των ιδεών. Όχι! Η παιδεία ανέκαθεν αποτελεί τη μετάδοση μιας εμπειρίας. Πόση μελαγχολία, κενότητα και κοινοτοπία δεν υπάρχει στο ακαδημαϊκό παιγνίδι των υποσημειώσεων. Οι άνθρωποι δεν πείθονται με τη σκέψη: είτε πιάνουν τη φωτιά, είτε όχι.

Χθες στην τηλεόραση, φρικτές ιστορίες από πρώην φυλακισμένους για βασανιστήρια στο Βιετνάμ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι φαίνονταν βαθιά σημαδεμένοι και κατά κάποιο τρόπο φωτίζονταν από τα μέσα. Τον Χριστιανισμό δεν τον καταστρέφει ούτε η μπουρζουαζία, ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο στρατός, αλλά η χαλασμένη διανόηση, που βασίζεται σε μια σταθερή εμπιστοσύνη στη σπουδαιότητα που έχουμε ως άνθρωποι. Εκεί όπου υπάρχει συζήτηση για «δικαιώματα», δεν υπάρχει πίστη.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 1973


*  π. Αλέξανδρος Σμέμαν «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1973-1983»,
    εκδ. Ακρίτας








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου