Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

"Ακατανόητο;"










Paul Evdokimov [1901-1970]


Από την Εισαγωγή του βιβλίου, «Το Άγιο Πνεύμα στην Ορθόδοξη Παράδοση».

. . . .

Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, τον δέκατο ένατο μόλις αιώνα, έλεγε: «Μερικοί λένε πως αυτά τα χωρία, είναι ακατανόητα. Είναι δυνατόν να δουν οι άνθρωποι μ’ έναν άμεσο τρόπο, τον Θεό;

Κι’ όμως, δεν υπάρχει εδώ τίποτα το ακατανόητο. Η δυσκολία στην κατανόηση προήλθε από το ότι εμείς απομακρυνθήκαμε από την απλότητα της συμπεριφοράς των πρώτων Χριστιανών και με την πρόφαση της γνώσεως μπήκαμε σε τέτοια σκοτάδια αγνωσίας, ώστε μας φαίνεται ακατανόητο το ότι οι παλαιοί σκέφτονταν καθαρά και στις συνήθεις τους ομιλίες δεν εύρισκαν παράδοξη την εμφάνιση του Θεού ανάμεσα στους ανθρώπους.»

Ένα συμπτωματικό γεγονός: στη σοβιετική Ρωσία, κάτω από ένα πολίτευμα πέρα για πέρα κοσμικό, η «μοντέρνα θεολογία» είναι αδιανόητη. Όσο η νεολαία είναι ανυπότακτη σε κάθε αρτηριοσκληρωτικό πολίτευμα, τόσο έχει μέσα της μια βαθιά δίψα για το άπειρο και το απόλυτο, είναι από τη φύση της ανοικτή σε κάθε φανέρωση του Υπερβατικού μέσα στην Ιστορία και στη ζωή των ανθρώπων.

Ένας νεαρός πιστός, έλεγε πρόσφατα: «Ο Χριστός είναι παντού, είναι στην ίδια την καρδιά της ύπαρξης μας, μέσα στην ιερότητα της μητρότητας, μέσα στις καλές πράξεις της καθημερινής ζωής, μέσα στη χάρη της αγάπης και της φιλίας...»

Σ’ αυτή τη μαρξιστική Ρωσία, είναι που ο ποιητής Mandelstam, είπε: «Στις μέρες μας, κάθε πραγματικά καλλιεργημένος άνθρωπος, είναι χριστιανός!».

. . . .    










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου