Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

"Ο Άγιος Παντελεήμων"











Ο Άγιος Παντελεήμων


Ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων, γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, στα τέλη του τρίτου αιώνα μετά Χριστόν. Την εποχή εκείνη, αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο φοβερός διώκτης των Χριστιανών, Μαξιμιανός.

Ο πατέρας του λεγόταν Ευστόργιος και ήταν ειδωλολάτρης αξιωματούχος, μέλος της συγκλήτου. Η μητέρα του λεγόταν Ευβούλη και ήταν θερμή Χριστιανή. Το όνομα που έδωσαν στο παιδί τους ήταν Παντολέων.
Ο Παντολέων ήταν πολύ έξυπνος, ευγενικός, επιμελής και πράος. Όταν μεγάλωσε, διδάχθηκε την ιατρική από τον φημισμένο γιατρό Ευφρόσυνο, ενώ παράλληλα μυήθηκε στην πίστη του Χριστού από τον άγιο γέροντα ιερέα της Νικομήδειας Ερμόλαο.

Μια μέρα, ενώ περπατούσε στο δρόμο, συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Σκέφθηκε τότε: Θα προσευχηθώ στον Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Πραγματικά, προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο και αμέσως το παιδί ζωντάνεψε.
Γεμάτος χαρά ο Παντολέων τρέχει στο γέροντα Ερμόλαο, του διηγείται το θαύμα και του ζητά να τον βαπτίσει. Και ο Ερμόλαος, γεμάτος συγκίνηση οδήγησε στο φωτισμό του θείου βαπτίσματος τον Παντολέοντα.

Από τότε ο Παντολέων έγινε ανάργυρος ιατρός. Με τη δύναμη του Χριστού θεράπευε τους ασθενείς χωρίς να παίρνει καθόλου χρήματα και βοηθούσε τους φτωχούς ποικιλότροπα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα του Αγίου, ήταν και η θεραπεία ενός τυφλού.
Ο θαυμασμός των κατοίκων της Νικομήδειας, προκάλεσε το μίσος και τον φθόνο των άλλων ιατρών της πόλης, που κατάγγειλαν τον Παντολέοντα στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό.

Ο Άγιος ομολόγησε με θάρρος ότι είναι Χριστιανός. Ο αυτοκράτορας στην αρχή προσπάθησε να τον πείσει με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Παντολέων όμως έμεινε πιστός και ακλόνητος. Ο αυτοκράτορας εξαγριωμένος, για να κλονίσει τον Άγιο και να τον εξαναγκάσει να θυσιάσει στα είδωλα, διέταξε φοβερά βασανιστήρια, που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα

Έκπληκτος, αλλά και εξαγριωμένος ο ηγεμόνας, διατάσσει τον αποκεφαλισμό του Αγίου. Θαυματουργικά το ξίφος λυγίζει και αντί αίμα, τρέχει γάλα. Λίγο πριν από τον τελικό μαρτυρικό αποκεφαλισμό του Αγίου, ακούσθηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό, που τον ονόμασε Παντελεήμονα.

Το Τίμιο Σώμα του, ετάφη με τιμές από τους Χριστιανούς. Η εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη του την 27η Ιουλίου.












Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου