Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"Αν δεν βλέπεις αγάπη.."






Στάρετς Λεωνίδας


Μαθητής: Δεν βλέπω αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς και δεν βρίσκω κανέναν, με τον οποίο να μπορώ να συζητήσω πάνω σε θέματα της Αγίας Γραφής.

Γέροντας:
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αγάπη ανάμεσα τους! Αυτό είναι το σωστό συμπέρασμα, στο οποίο πρέπει να καταλήγεις.

Αν δεν βλέπεις αγάπη
ανάμεσα τους, αυτό οφείλεται σε σένα. Εσύ δεν έχεις αγάπη. Εσύ πρέπει να δείξεις αγάπη. Και τότε θα δεις, ότι η αγάπη κατοικεί πλούσια μέσα στην καρδιά τους. Και μην το ξεχνάς ποτέ. Έχουμε εντολή από τον Θεό να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Μα να ζητάμε εμείς αγάπη από τους άλλους, αυτό δεν το λέει πουθενά.!

Όταν οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν έχουν την τόλμη, να συζητήσουν μαζί σου πάνω στις άγιες γραφές, μην επιμένεις.
Όποιος έχει ταπείνωση, έχει και απλότητα· και όποιος έχει απλότητα, δεν περιεργάζεται τις κρίσεις του Θεού. Τα δέχεται με πίστη. Και αρκείται στις έννοιες-γνώσεις, που η πίστη του αποκαλύπτει.

Ο Θεός δεν θα μας ζητήσει τον λόγο, γιατί δεν γίναμε θεολόγοι, αλλά γιατί δεν φροντίσαμε τον εαυτό μας,
αφού πάντοτε μας δίνει όσα είναι για το συμφέρον μας. Γιατί εμείς είμαστε νήπια. Και δεν μπορούμε να εννοήσουμε τις κρίσεις Εκείνου, που κυβερνά τον κόσμο ολόκληρο.

Έτσι του ζητάμε πράγματα, που αν και θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τη σωτηρία μας, εμάς θα μας έβλαπταν, γιατί θα τα χρησιμοποιούσαμε κατά τρόπο επιζήμιο. Γι’ αυτό ο
στοργικός Πατέρας μας, δεν μας αφήνει να γευτούμε όλα τα χαρίσματα Του, που συντελούν στη σωτηρία. Επειδή μπορεί να μας γίνουν αιτία απωλείας! Τι θα γινόταν, αν ο Θεός που όλα τα γνωρίζει, εκπλήρωνε τον κάθε μας πόθο; Εγώ νομίζω ότι τότε, όλος ο κόσμος θα χανόταν.

Ο Θεός, δεν απορρίπτει τις προσευχές των εκλεκτών Του. Μα και δεν εκπληρώνει όλα τα αιτήματα τους. Και αυτό, επειδή φροντίζει για όλα με τον πιο καλό τρόπο. Και μη ξεχνάς ποτέ, ότι οι  άνθρωποι που ζουν χωρίς να προσέχουν τον εαυτό τους, δεν γίνονται ποτέ άξιοι να τους επισκεφθεί η χάρη του Θεού. Και αν ποτέ βρεθούν άξιοι τέτοιων δωρεών, χάρις στην αγαθότητα του Θεού και μόνο, τούτο συμβαίνει λίγο πριν το τέλος της ζωής τους.



*  από vatopaidi.wordpress.com [επεξ]










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου