Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"Σκαλιστές εικόνες"






Инесса и Рашид Азбухановы


Η Ινέσσα και ο Ρασίντ Αζμπουχάνοφ (
Inessa and Rashid Azbukhanov),
κατασκευάζουν το σπάνιο είδος των σκαλιστών εικόνων.

Περισσότερα από 70 έργα, που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι Αζμπουχάνοφ, παρουσιάζονται στην έκθεση της Αίθουσας Τέχνης του Ζουράμπ Τσερετέλι (Zurab Tsereteli's Art Gallery), που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στη Μόσχα.

Στο έργο τους προσανατολίζονται, τόσο από τις ελάχιστες εναπομείνασες παλαιορωσικές εικόνες σε ξύλο, όσο και από τα βυζαντινά πρότυπα. Οι καλλιτέχνες συνένωσαν τη δεξιοτεχνία τους με μια σύγχρονη ερμηνεία της παλαιάς καλλιτεχνικής παράδοσης.

Οι πρώτες σκαλιστές εικόνες ήρθαν στη Ρωσία από το Βυζάντιο, ήδη από τον 11ο αιώνα και αρχικώς ήταν πιο διαδεδομένες, από o, τι οι συνηθισμένες ζωγραφιστές εικόνες των Αγίων. Οι Ρώσοι τεχνίτες υιοθέτησαν τη βυζαντινή εμπειρία και την διεύρυναν σε μεγάλο βαθμό.

Στα μέσα του 17ου αιώνα, μεγάλο μέρος των ρωσικών σκαλιστών εικόνων καταστράφηκε. Αιτία υπήρξε η εκκλησιαστική μεταρρύθμιση της περιόδου 1650-1660, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πατριάρχης Nίκων εισήγαγε νέους κανόνες, που απαγόρευαν να κατασκευάζονται ανάγλυφες εικόνες και γλυπτά. Παρά τους πολυάριθμους ιστορικούς κατακλυσμούς ωστόσο, η τέχνη της σκαλιστής εικόνας επιβίωσε και τώρα ζει μια νέα άνθηση.

Οι Ινέσσα και Ρασίντ Aζμπουχάνοφ δημιουργούν εικόνες με ανάγλυφες τεχνικές, καθώς και τέμπλα και ανάλογα διακοσμητικά εξαρτήματα του εσωτερικού χώρου των εκκλησιών. Έργα τους έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και στη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και το Βατικανό.



















*  http://english.ruvr.ru/2013_02_18/Unique-carved-icons-exhibited-in-Moscow/
     http://english.ruvr.ru/photoalbum/105193491/105193522/







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου