Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Συνεδρία στα ανοιχτά..









[ - 01]


Μια Ψυχοθεραπευτκή συνεδρία είναι ένα μικρό ταξίδι. Ποτέ δεν μπορείς να προγραμματίσεις από πριν ακριβώς το πως θα εξελιχθεί, με τι συνθήκες και αν θα σε βγάλει ο καιρός κάπου. Ακόμα όμως και όταν τίποτα δεν πάει όπως το υπολόγιζες, πάντοτε υπάρχει η ελπίδα ότι στο επόμενο ταξίδι σου, που θα είσαι και περισσότερο ψημένος, θα συναντήσεις κάτι μοναδικό. Αυτή ίσως είναι και η γοητεία του κάθε ταξιδιού, αλλά και η ουσία του. Να βελτιώνεις την ποιότητα των προσδοκιών σου. 

Η ζωή είναι ένα άλλο ταξίδι, μεγάλο. Μια μακρά, ισόβια συνεδρία προετοιμασίας για αναβάθμιση των προσδοκιών του επόμενου. Είναι βέβαια και κάτι περισσότερο. Στη ζωή θα φανεί, αν αξιοποιούμε τις μικρές συνεδρίες μας. Το πώς νοιώθουμε, αφορά το πως λειτουργεί στη ζωή ο βιολογικός εαυτός μας. Το πόσο καλά ανταποκρινόμαστε στο ρόλο που μας έχει ανατεθεί στο ταξίδι, αφορά το πρόσωπο μας. Δεν είναι το ίδιο.   

Κάθε ψυχοθεραπεία έχει τους όρους, τους κανόνες και την τεχνική της. Τα ταξίδια στον δρόμο του «φεγγαριού», μειονεκτούν σε κάποια σημεία, αλλά υπερτερούν σε άλλα. Δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τις ψυχοθεραπείες στο ιατρείο του ψυχοθεραπευτή, όμως πρόκειται για κάτι διαφορετικό, για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Οι συνεδρίες «εν πλω», είναι ανοικτές και ελεύθερες. Αν και δεν είναι «ατομικές», ωστόσο απευθύνονται στον καθένα που θέλει να συμμετέχει. Δεν είναι όμως ούτε «ομαδικές», παρόλο που θα τις παρακολουθούν πολλοί. Είναι καθαρά προσωπικές, αφορούν τον καθένα ξεχωριστά, σε σχέση πάντοτε με όλους τους άλλους.

Αυτή είναι η δική σου ψυχοθεραπεία. Αλλά και η δική μου. Όμως πρόκειται για τη δική σου ζωή. Όπως και για τη δική μου το ίδιο. Σαν άτομα μπορούμε να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, παραβλέποντας τις ανάγκες των άλλων, όταν αυτές μας ενοχλούν. Σαν πρόσωπα όμως, πρέπει να ασχολούμαστε και με τις ανάγκες των άλλων, για να έχει το ταξίδι όλων μας ομαλή πορεία.

Η ψυχοθεραπεία σου μπορεί να ενδιαφέρει πολλούς από τους φίλους του φεγγαριού, χωρίς αυτό να στερεί κάτι από σένα. Μπορεί να είναι και δική τους συγχρόνως. Δεν θα είσαι έτσι μόνος στο πρόβλημα σου. Θα το μοιράζεσαι με πολλούς άλλους, όπως κι εκείνοι θα μοιράζονται το δικό τους μαζί σου. Όλοι οι άνθρωποι λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο.  

Όλοι έχουμε προβλήματα και η αποδοχή τους είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση τους. Το τρίτο θα είναι να οριστικοποιήσουμε την απουσία τους από τη ζωή μας με θετικό τρόπο, ώστε να μην επιστρέψουνε. Το τέταρτο και τελευταίο βήμα θα το συζητήσουμε στα ανοιχτά, όταν θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό!

Το ταξίδι της κάθε συνεδρίας διαρκεί όσο και το διάβασμα του κειμένου αυτού, μόνο για τους επισκέπτες μας. Για το πλήρωμα του σκάφους, για σένα δηλαδή, που σε υπολογίζω στο μόνιμο πλήρωμα, διαρκεί μέχρι την επόμενη συνεδρία. Όταν δεν θα αφομοιώνεις κάτι καινούργιο, θα προετοιμάζεσαι για κάτι σπουδαιότερο.


Ημερολόγιο πλοίου
:

1. Στα ανοιχτά, από κάποια απόσταση, όλα τα χθεσινά αξιολογούνται καλύτερα.

2. Το σκάφος, η θάλασσα, ο ουρανός και οι συνταξιδιώτες μου. Αυτός είναι ο κόσμος  
    στο ταξίδι μου. Αυτή είναι η ζωή μου σήμερα.

3. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε την κακοκαιρία. Βοηθώ σε ό,τι μπορώ.

4. Τι ανακούφιση όταν φαίνεται ο ουρανός.

5. Βλέπω και τον ορίζοντα. Πόσον καιρό είχα να δω τόσο μακριά.









Share

1 σχόλιο:


  1. Το ελληνικό γράμμα "Ψ" στην κορυφή του κειμένου είναι το σήμα της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας.
    Η παρουσία του σημαίνει πως ο φαινομενικός ρομαντισμός του κειμένου είναι σκόπιμος, με συγκεκριμένους επιστημονικούς στόχους, αν και η όλη δομή των συνεδριών αντιπροσωπεύει καθαρά τις απόψεις του συγγραφέα.

    Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί σαν μόνιμο πλήρωμα των ψυχοθεραπευτικών διαδρομών, μπορεί να στείλει e-mail [paradeka@gmail.com] με το θέμα που τον απασχολεί, για περισσότερες σχετικές αναφορές στις επόμενες συνεδρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή