Σάββατο 25 Μαΐου 2013

"Για να μην αμαρτάνεις.. "







Φιλόθεος Ζερβάκος
, Αρχιμανδρίτης
  (Mάϊος 1884 – 8 Μαΐου 1980)

« … Για να μην αμαρτάνεις του λοιπού, σου δίδω τις εξής πατρικές συμβουλές:


1) Να προσεύχεσαι αδιαλείπτως νοερά, με προσοχή, επιμέλεια και συναίσθηση, να λέγεις διάφορες προσευχές, όσες γνωρίζεις και ιδίως τη σύντομη προσευχή, "Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον με" και το "Δόξα σοι ο Θεός", "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς" κ.λ.π.

Να προσεύχεσαι και όταν περπατάς στον δρόμο και όταν εργάζεσαι και όταν πέφτεις στην κλίνη να αναπαυθείς και όταν εγείρεσαι και "εν παντί καιρώ και πάση ώρα." Όταν λοιπόν, προσεύχεσαι με ευλάβεια, επιμέλεια, προσοχή και κατάνυξη, ο εχθρός δεν πλησιάζει, αλλά και αν πλησιάσει και όσες φορές να πλησιάσει, φεύγει, αναχωρεί άπρακτος…

2) Να θυμάσαι πάντοτε τον Θεό. Επειδή "το αμαρτάνειν, γίνεται" λέει ο Μ. Βασίλειος, "κατ’ απουσίαν Θεού". Όταν λησμονήσουμε τον Θεό, λησμονήσουμε ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και μας βλέπει και τίποτε δεν του λανθάνει ή καλό ή κακό. Τότε δεν θα αμαρτάνουμε. "Πώς ποιήσω το πονηρόν ενώπιον του Κυρίου μου και αμαρτήσομαι", είπε ο νέος Ιωσήφ ο σώφρων, ο ανδρείος κατά την ψυχή, ο ωραίος και πάγκαλος, στην ασελγέστατη κυρία του, που τον παρακινούσε στην αμαρτία.

Και έτσι απέφυγε την αμαρτία, ο δε προφητάναξ Δαβίδ, ηλικιωμένος, παντρεμένος, με παιδιά, λησμόνησε τον Θεό, αμάρτησε και αφού μετανόησε πικρά, πενθούσε, νήστευε, αγρυπνούσε και στέναζε για την αμαρτία. Για να μην αμαρτήσει στο εξής,  σκεπτόταν πάντοτε ότι ο Θεός ήταν μπροστά του. «Προωρώμην τον Κύριόν μου, ότι δια παντός ενώπιόν μου εστί, ίνα μη σαλευθώ», έλεγε.

3) Να θυμάσαι τον θάνατο. "Μνήσθητι, τέκνον μου, των εσχάτων σου και ουχ αμαρτήσεις", μας συμβουλεύει ο Σοφός Σειράχ. "Εκείνος που ενθυμείται διαρκώς τον θάνατον", λέγει ο Μ. Βασίλειος, "ή τελείως θα αποφύγει ή ολίγον θέλει αμαρτήσει… "

4) Να αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου την ψυχή, την καρδιά, τη δύναμη και τη διάνοια και "τον πλησίον σου ως σεαυτόν". Αγάπη όμως όχι ψευδή, με λόγια, αλλά πραγματική και όταν αγαπά κάποιος τον Θεό ολόψυχα, μένει μαζί με τον Θεό και ο Θεός μένει μαζί του. Πού πλέον να πλησιάσει ο πονηρός, η αμαρτία; …

Αυτές τις τέσσερις πατρικές συμβουλές, αγαπητό μου τέκνο, σου δίνω και σαν παρακαταθήκη σου τις αφήνω και αν αυτές τις φυλάξεις με προσοχή και επιμέλεια, θα σωθείς και θα κερδίσεις τη βασιλεία των ουρανών, την οποία "είθε να αξιωθούμε πάντες".

Με πατρική αγάπη και εγκάρδιες ευχές


*  Από το βιβλίο «Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ

                          (Ο ουρανοδρόμος οδοιπόρος,1884-1980)
                          Ένας σύγχρονος όσιος πατήρ της Ορθοδόξου Χριστού Εκκλησίας»









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου