Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Συνεδρία εσωτερικού χώρου









 [ - 06]


Όλη η προηγούμενη συνεδρία θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια μόνο φράση. Πως ένα τακτοποιημένο περιβάλλον, έχει κάποια θετική επίδραση στο να αισθανόμαστε και ψυχολογικά τακτοποιημένοι. Πολλά πράγματα όμως, αν και είναι γνωστά και δεδομένα, τα συνηθίζουμε και τ’ αφήνουμε αναξιοποίητα και ξεχασμένα. Μήπως οι κανόνες της Τακτοποίησης είναι ένα από αυτά;

Η ακαταστασία γύρω μας είναι πιθανό να μας αυξάνει το άγχος. Η ακαταστασία του εσωτερικού μας εαυτού, είναι βέβαιο ότι μας δημιουργεί άγχος από την πληθώρα των άγνωστων και ανεπεξέργαστων πληροφοριών. Ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων, αισθημάτων, σκέψεων για συγκεκριμένα θέματα, ανακατεμένα με εικόνες, εντυπώσεις, υποθέσεις, επιθυμίες και ανάγκες, όλα άσχετα μεταξύ τους.

Το χάος δημιουργεί σίγουρα άγχος, μοιρολατρία, δεισιδαιμονία, ψυχαναγκασμούς ή ολική αδιαφορία. Αρχικά. Όσο περνά ο καιρός, δημιουργούνται περισσότερο σύνθετα προβλήματα δυσεπίλυτα, συνήθειες που επιβαρύνουν την κατάσταση αντί να την εκτονώνουν, αδράνεια, συμπλέγματα, κατάθλιψη και άλλα κακά. Πού πάμε;

Το νόημα των κανόνων, μπορεί ίσως να μας βοηθήσει στην οργάνωση και διατήρηση σταθερά τακτοποιημένου, του εσωτερικού μας χώρου. Αυτό όμως, δεν προϋποθέτει και κάποιες διεργασίες εσωτερικής ζωής, ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής, ανάλυσης και αυτογνωσίας; Σίγουρα, όχι. Όλα είναι καλά και χρήσιμα, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν είναι απαραίτητο. Και προπαντός, μην επαυξάνουμε το χάος και την σύγχυση.

Όλα μέσα μας μπορούν να τακτοποιηθούν αυτόματα, να οργανωθούμε δυναμικά, χωρίς να χρειάζονται αναδρομές, σκληρές προσπάθειες ή να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής. Όλα θα παραμείνουν τα ίδια, ήρεμα, χωρίς ανατροπές εσωτερικά ή εξωτερικά. Το μόνο που χρειάζεται για να μπει σε μια τάξη η ζωή μας, είναι η θέληση, η απόφαση να βάλουμε τάξη.

Ίσως και το καθαρό μυαλό. Να μη μπερδεύουμε δηλαδή τη λογική, με την επιθυμία. Να μην προσπαθούμε να εφεύρουμε λογικά επιχειρήματα, για να δικαιολογήσουμε επιθυμίες της στιγμής, γιατί τότε όλα θα μένουν στάσιμα.

Η θέληση μας πρέπει να είναι ελεύθερη. Να μη δεσμεύεται από τις επιθυμίες. Οι αποφάσεις μας να μην προσδιορίζονται από εξωτερικές επιδράσεις, ούτε ακόμα και σε στιγμές δεκτικότερες από κάποια «ψυχοθεραπευτική» προσήνεια, «εν πλώ»...  

Ό,τι μας συμβαίνει και ό,τι μας δίνεται, απ’ όπου και αν προέρχεται, πρέπει αμέσως να το αξιολογούμε, να μην αρκούμαστε σε μια πρώτη εκτίμηση και κυρίως στο βιαστικό «μ’ αρέσει ή όχι». Έτσι καταστρέφουμε και ό,τι πραγματικά αξίζει. Το καλό και το ωραίο πρέπει να αιτιολογούνται βάσιμα, για να έχουμε τακτοποιημένο τον χώρο μας. Ένας χώρος γεμάτος «μ’ αρέσει», είναι ένα χάος που δεν αρέσει σε κανέναν. 

Θέλουμε να έχουμε τακτοποιημένες σκέψεις, αισθήματα και επιδιώξεις. Κανένας δεν θα μας επιβάλλει κάτι. Το πρόγραμμα μας, πρέπει να το καταρτίσει η λογική, να το εγκρίνει η κρίση μας, να το αποδεχτεί η βούληση και τότε, θα το επιβραβεύσει το συναίσθημα μας.

Μερικές προτάσεις:   

α- Ο εσωτερικός μας χώρος μοιάζει απεριόριστος. Επομένως για να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση, πρέπει ο όγκος των περιττών, βλαβερών και αρνητικών εννοιών και εικόνων να παραμεριστεί, ώστε το προσκήνιο της συνείδησης να είναι ελεύθερο για έννοιες χρήσιμες, αισθήματα θετικά και εικόνες όμορφες.

β- Οι εσωτερικές εγγραφές που δεν γίνονται συνειδητά αποδεκτές, εύκολα μπορούμε να τις παραμερίζουμε και να τις αγνοούμε. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να ασχοληθούμε με κάτι αξιόλογο. 

γ- Τακτοποίηση εννοιών, σημαίνει εμβάθυνση στο νόημα τους. Τις σημαντικές για μας έννοιες (τις αρχές και τις αξίες μας) οφείλουμε να τις αναγνωρίζουμε, να τις διατηρούμε καθαρές και να τις βιώνουμε.    

Και μια άμεση ενέργεια:

Προβάλουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, στο σκάφος μας. Κάθε ρόλος μας στη ζωή, κάθε υπόθεση που μας απασχολεί, κάθε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ακόμα και κάθε εκκρεμότητα που μας βαραίνει, να τακτοποιηθεί το συντομότερο στο δικό του κατάλληλο ντουλάπι, σε ερμάριο ή σε ειδική καμπίνα.

Ό,τι αφορά στο κάθε θέμα από τα παραπάνω, θα πρέπει να καταχωρηθεί στο σημείο που πρέπει, με την κατάλληλη επεξεργασία, επιβεβαίωση ή αναθεώρηση.

Οι κανόνες τακτοποίησης, ισχύουν απόλυτα. Το σκάφος, είναι ένας φυσικός χώρος στην πνευματική διάσταση. Ένα πλεονέκτημα, που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, με  εξαιρετικά και γρήγορα αποτελέσματα. Χωρίς αναβολές.

Ημερολόγιο  πλοίου:

1. Σε κάθε ευκαιρία και με σειρά προτεραιότητας για τα επείγοντα, αποσύρομαι στο σκάφος και ασχολούμαι με ένα θέμα κάθε φορά.

2. Τακτοποιώ μόνο σε γωνίες 90º. Αποφεύγω τις οξείες αντιθέσεις και τις αμβλείες θέσεις παθητικής αποδοχής.

3. Το να απομακρύνω από το σκάφος ανεπιθύμητες σκέψεις, εικόνες και αισθήματα, είναι πολύ εύκολο και ευχάριστο. Και λειτουργεί! 

4. Όταν ολοκληρώσω την οργάνωση και την καθαριότητα του σκάφους, θα κάνουμε ένα υπέροχο ταξίδι εορταστικό, όλοι μαζί!

5. Και δεν λείπει απολύτως τίποτα! Είναι βέβαιο!










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου