Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Συνεδρία Ελευθερίας










[ - 08]


Κανένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν αμφιβάλλει για την ελευθερία του.
Την βιώνει απλά και απόλυτα, χωρίς αμφισβητήσεις.  

Εκείνος που αισθάνεται πως η ελευθερία του εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, πως δεσμεύεται και περιορίζεται από νόμους, κανόνες, εντολές και υποχρεώσεις, από πιέσεις, συνθήκες, ανάγκες ή από το παρελθόν του, δεν έχει σωστή αντίληψη περί της ελευθερίας. Την υποτιμά και την υποβιβάζει.
Γι’ αυτό και δεν μπορεί, ούτε επιδιώκει να νοιώσει στη ζωή του ελεύθερος  

Η ελευθερία δεν καταγράφεται σε κανόνες, δεν υποτάσσεται σε νόμους και εντολές, δεν συμβιβάζεται με υποχρεώσεις και ειδικές συνθήκες. Είναι πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά.
Δεν ενέχεται σε διαδικασίες κριτικής, εξαναγκασμού ή απειλών.
Τα συμβατικά όρια οποιουδήποτε είδους, αλλοιώνουν βάναυσα την έννοια της και πάνω απ’ όλα την προσβάλλουν. 

Γιατί αποτελεί προσβολή να συγχέουμε την ελευθερία, το σπουδαιότερο δώρο που μ’ αυτό προίκισε ο Θεός τον άνθρωπο, το κυριότερο χαρακτηριστικό που πιστοποιεί μοναδικά στην προσωπικότητα την πνευματική δύναμη της υπέρβασης του εγώ, με επιλογές ατομικότητας, ασυδοσίας, συμφέροντος, αυθαιρεσίας, "ύβρεως" ή την κάθε έκφραση της πνευματικής μας μειονεξίας.

Ελευθερία, δεν είναι η εξαπλουστευμένη δυνατότητα της οποιασδήποτε επιλογής.

Είναι η θεία δυνατότητα παράκαμψης όλων των υλικών δεσμευτικών συναινέσεων, η αποφυγή της πρόκλησης των κάθε μορφής και διαβάθμισης «σειρήνων», προκειμένου να επιλέξει κάποιος, όχι το κατά κόσμον επιθυμητό, αλλά το κατά την εσωτερική συνείδηση ορθό, με οποιοδήποτε κόστος.

Η ελευθερία πιστοποιείται από υπευθυνότητα, διαφάνεια, συνέπεια και παρρησία.  
Η ελευθερία αξιοποιεί τα πάντα, χωρίς να εκμεταλλεύεται τίποτα.

Η ελευθερία του Προσώπου, αυτοπροσδιορίζεται και επιβεβαιώνεται την κάθε στιγμή.


Ημερολόγιο πλοίου:

- Αισθάνομαι συχνά μετέωρος ανάμεσα στην ιδεατή δυνατότητα βίωσης του απολύτου της ελευθερίας και στον προβληματισμό, πόση πραγματικά ελευθερία απολαμβάνει κανείς στις καθημερινές του επιλογές συμβιβασμών και σκοπιμοτήτων... 










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου