Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Συνεδρία Απόφασης







[ - 13]


Σε ό,τι κάνεις στη ζωή σου, να είσαι παρών. Μην ενεργείς σαν υπνωτισμένος, μην αφήνεις τις μέρες σου να περνάνε άσκοπα, άχρωμα και δυσάρεστα.

Μην περιμένεις να χαρείς ένα καλύτερο αύριο, με καλύτερες συνθήκες. Δεν υπάρχει το αύριο. Πάντα ένα σήμερα θα ζεις και μπορείς να το βιώνεις όπως εσύ θέλεις. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 

Εσύ πάντα προσπαθείς για το καλύτερο, αλλά αν εξαρτάς την ψυχική σου ισορροπία και την ευτυχία σου από τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου ή από εξωτερικούς παράγοντες, που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ελέγξεις, δε θα έχεις ούτε ισορροπία ποτέ, ούτε και στιγμές ευτυχίας.

Μην προσδοκάς πνευματικές παροχές από υλικά επιτεύγματα.
Κάθε τι υλικό είναι και προσωρινό. Όσο διαρκεί, προκαλεί συνήθεια και κορεσμό.
Η ευτυχία δεν επιδιώκεται. Μόνο τα υλικά υποκατάστατα της, που συνηθίζονται γρήγορα και εξαντλούνται.

Η Ευτυχία έχει θεϊκή υφή. Ευτυχισμένος είναι ο καλότυχος. Και τύχη είναι ο Θεός. Ευτυχία είναι να αισθάνεσαι θεϊκά. Στο μέτρο που συνειδητοποιείς πως η ευτυχία δεν κατακτάται, αλλά ενυπάρχει.
 

Καμιά αθέτηση συμβολαίου δεν έγινε, δεν έχεις κανένα λόγο για δυσαρέσκεια. Κάθε μέρα που τη ζεις παθητικά, είναι γιατί εσύ το θέλησες δυστυχώς, έτσι. Σε μια ζωή που σου δόθηκε, γεμάτη δώρα. Σε μια καθημερινή γιορτή, γεμάτη θαύματα.

Και δεν είναι δώρα, να έχει ειρήνη η πατρίδα σου, να έχεις την οικογένεια σου κοντά σου, στέγη στο κεφάλι σου, φαγητό στο τραπέζι σου, υγεία στο σώμα σου. Είναι λάθος να νομίζουμε έτσι. Αυτές είναι μόνο δοκιμασίες, που δείχνουν αν και κατά πόσο εκτιμούμε τα αγαθά που απολαμβάνουμε.

Δώρα είναι, να βρίσκεσαι σε πόλεμο και ενώ υπερασπίζεσαι και πεθαίνεις για την πατρίδα σου, να μπορείς να συγχωρείς και να αγαπάς τον εχθρό σου, δώρο είναι να μην έχεις στέγη και τροφή και να σκέφτεσαι μόνο πως θα βοηθήσεις τους άλλους. Να είσαι άρρωστος και να αφήνεσαι μ’ εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού, ευχαριστώντας Τον για τη γαλήνη που γεμίζει την ψυχή σου, βλέποντας τον θάνατο να πλησιάζει.

Αυτά είναι δώρα θεϊκά Για τα θαύματα της ζωής μας, αρκεί να υποτάξουμε τον μικρό βιολογικό μας Αζά, για να δούμε τη ζωή σαν μια ατέλειωτη γιορτή ελευθερίας, αγάπης και πληρότητας.

Οι παλιοί λέγανε πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, μόνο δεν θέλω». Και το λέγανε, γιατί από την πείρα τους διδάχτηκαν, πως η θέληση μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, πως με επιμονή και υπομονή μπορεί ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει τους πιο απίθανους στόχους. Η πίστη, είναι δύναμη δημιουργίας, είναι η δύναμη που ξεπερνά τις δυσκολίες, τις αναστρέφει και τις αξιοποιεί. 

Δεν είμαστε έτοιμοι ίσως, για τέτοιους αγώνες; Σύμφωνοι. Τι ζητάμε εμείς; Χαρά στη ζωή μας, καλή παρέα, δουλειά και λίγη ψυχαγωγία. Ή αλλιώς, κάποιες ικανοποιήσεις που δεν είχαμε, λίγη ζεστασιά παραπάνω που τη στερηθήκαμε, κάποιους φίλους που δεν θα μας απογοητεύσουν, λίγη ασφάλεια περισσότερη και διαλείμματα ξεγνοιασιάς.

Μέσα από αυτά, θα νοιώσουμε (πιστεύουμε) ελευθερία, αγάπη και πληρότητα. Είναι παράλογο; 

Λοιπόν τα νέα μας είναι και καλά και κακά.
Τα καλά νέα είναι, πως η ελευθερία, η αγάπη και η ψυχική πληρότητα που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, είναι ιδιότητες της προσωπικότητας μας, μ’ αυτές γεννηθήκαμε και ενώ τις διατηρούμε ανενεργείς, είναι αυτές ακριβώς που συνιστούν την ευτυχία.

Είναι τα στοιχεία που οφείλουμε να αναπτύξουμε στις σχέσεις μας, για να είμαστε σωστοί σε κάθε ρόλο της ζωής μας. Τόσο κοντά είναι η ευτυχία. Όσο μια απόφαση.

Φυσικά γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε τις έννοιες αυτές σε βάθος.
Στηρίζουμε την αίσθηση ελευθερίας μας στην απόφαση μας να σταθούμε υπεύθυνοι, την αγάπη μας στην ανάγκη να θυσιαστούμε γι’ αυτήν και την πληρότητα μας, στη γνώση των δώρων και των θαυμάτων που μας περιβάλλουν και στην ευχαριστία που πηγάζει και αναδύεται συνεχώς από την ψυχή μας.

Τα κακά νέα είναι, πως κανείς άλλος δεν θα αποφασίσει για μας, δεν θα αναλάβει τις δικές μας ευθύνες, δεν θα μας κατευθύνει άβουλους. Η ελεύθερη απόφαση μας ανήκει. Για τον Αζά αυτό είναι κακό. Έτσι τον μάθαμε. Αν ταυτιζόμαστε ακόμα μαζί του, τα νέα είναι και για μας κακά. Διαφορετικά είναι ο δρόμος της λύτρωσης, μόνο που θα πρέπει να αναλάβουμε αμέσως τη θετική του εκπαίδευση.


Ημερολόγιο πλοίου:

1. Θέλω να τοποθετηθώ απέναντι στους ρόλους μου, κάνοντας μια νέα αρχή.

2. Ποτέ δεν διορθώνεται ένα λάθος, με ένα νέο λάθος.    

3. Θέλω να αναζητήσω τα στοιχεία της ευτυχίας μέσα μου.

4. Το καλύτερο για τους περισσότερους, θα συγκροτήσει και τη δική μου ευτυχία.

5. Η απόφαση θα είναι δική μου - δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όμως...

6. "Βοήθησε με"..










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου