Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

"Ουτοπία και πραγματικότητα"


 




Ο πάσης δημιουργός της κτίσεως,
ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος,
ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού
της χρηστότητος σου Κύριε,
φυλάττων εν ειρήνη τους Βασιλείς και την πόλιν σου,
πρεσβείαις της Θεοτόκου και σώσον ημάς.


1η Σεπτεμβρίου: Η αρχή του εκκλησιαστικού έτους – αρχή της Ινδίκτου.

Ίνδικτος ή Ινδικτιών ονομάστηκε από τον Αύγουστο Καίσαρα, μια χρονική περίοδος φορολογίας 15 ετών, που γινόταν στην αρχή κάθε χρόνου, την 1η Σεπτεμβρίου. Με τον καιρό η έννοια της Ινδίκτου ταυτίστηκε με τη διάρκεια του ενός έτους και η αρχή της Ινδίκτου με την πρωτοχρονιά.

Η Εκκλησία συνέχισε να θεωρεί σαν έναρξη του λειτουργικού χρόνου την 1η Σεπτεμβρίου και η Ίνδικτος πήρε τελικά την έννοια του εκκλησιαστικού έτους. 





Από το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

«Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θ' αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί, θα την αναγνωρίσει».

Με αυτά τα λόγια έκλεινε πενήντα χρόνια πριν τον θρυλικό του λόγο στην αμερικανική πρωτεύουσα ο άνθρωπος που τόλμησε να ονειρεύεται σε καιρούς χαλεπούς, ο ακτιβιστής που τόλμησε να πολεμήσει με μέσα ειρηνικά τον εφιάλτη του ρατσισμού, ο αγωνιστής που τόλμησε να βγάλει τη θλιβερή λευκή κουκούλα από μια ολόκληρη χώρα.

Πενήντα χρόνια μετά η ανθρωπότητα κλίνει το γόνυ και αποτίει φόρο τιμής και μνήμης στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον άνθρωπο που με τον λόγο και τη δράση του συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και στην εμπέδωση της φυλετικής ισότητας.

Αυτό που φάνταζε τότε ουτοπία, σήμερα είναι πραγματικότητα.
Ποιος άραγε θα φανταζόταν τότε, ότι τρεις δεκαετίες αργότερα ο Νέλσον Μαντέλα θα γινόταν Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ότι θα υπεστήριζε τη συμφιλίωση, βάζοντας στην άκρη τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος και πως θα συνέδραμε καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας του από το σκληρό παρελθόν του απαρτχάιντ στο μέλλον της ειρηνικής διαφυλετικής συμπλεύσεως;

Ποιος άραγε θα τολμούσε να διανοηθεί τότε, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί παράφρων, ότι τέσσερις δεκαετίες αργότερα στο ίδιο ακριβώς σημείο, θα ορκιζόταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ με μαύρο χρώμα δέρματος;
Και όμως τελικά το όνειρο έγινε πραγματικότητα και σήμερα οι γιοι των τέως σκλάβων και οι γιοι των τέως ιδιοκτητών σκλάβων, κάθονται δίπλα-δίπλα στο τραπέζι της αδελφοσύνης.

Και όμως τελικά, η ουτοπία δεν είναι παρά ο όρθρος της πραγματικότητας.
Και όμως τελικά, πίστη είναι όντως να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.
Και όμως τελικά, δεν γεννιέται η πίστη από το θαύμα, μα το θαύμα από την πίστη.

……..
……..

Διακαώς ελπίζουμε η ζωή των ανθρώπων να ευθυγραμμιστεί οντολογικά και αξιολογικά προς τη σταυραναστάσιμη πορεία του Κυρίου μας και η Χάρη Του να φωλιάσει στις καρδιές όλων, κατ΄ εφαρμογή της ακροτελεύτιας φράσης της Αγίας Γραφής «ναι, έρχου Κύριε Ιησού.» (Αποκαλ. 22,20).


  Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Αρχή Ινδικτιώνος 2013









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου