Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

"Ο Πανορμίτης της Σύμης"









Η Σύμη βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και των Μικρασιατικών ακτών. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε έναν απάνεμο όρμο (Πάνορμο) βρίσκεται η ιστορική Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου, με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία.

Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. - αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφίμ.

Η λαϊκή παράδοση συνδέει την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Αναφέρεται το όνομα μιας θεοφοβούμενης γυναίκας της Μαριώς του Πρωτενιού, που βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο ένα μικρό εικόνισμα του Μιχαήλ του Πανορμίτη, στη ρίζα ενός σχίνου. Τη μετέφερε στο σπίτι της και την τοποθέτησε ανάμεσα στα άλλα εικονίσματά της. Την επόμενη όμως το εικονισματάκι εξαφανίστηκε.

Πηγαίνοντας ξανά στον Πάνορμο το βρήκε πάλι στο ίδιο σημείο. Το ξαναπήγε στο σπίτι της και αυτή τη φορά εξαφανίστηκε. Λύπη την κατέλαβε. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος «λαμπροφορών και απαστράπτων» και της εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στον Πάνορμο. Η ευσεβής γυναίκα την άλλη μέρα πήγε στον πνευματικό της και εκείνος τη συμβούλευσε να κτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα.

Το 1806, ο σουλτάνος Σελίμ, μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέδωσε φιρμάνι, με το οποίο προστατευόταν το μοναστήρι και η περιουσία του από οιαδήποτε «έξωθεν επέμβαση», αυθαιρεσίες οργάνων, ή παραγόντων του ίδιου του Οθωμανικού κράτους.

Σπουδαία ήταν η ενίσχυση του μοναστηριού στην Ελληνική Επανάσταση όπως αναφέρει η συμιακή παράδοση. Υπάρχει έγγραφο των Συμαίων προς τον Ιωάννη Καποδίστρια (15 Δεκεμβρίου 1830) στο οποίο γίνεται λόγος για παροχή οικονομικής ενίσχυσης με 7.000 γρόσια. Αναφέρονται οι στενοί δεσμοί του μοναστηριού με τους Υδραίους και τον Ανδρέα Μιαούλη, η οικογένεια του οποίου συνδεόταν με τον ηγούμενο Νεόφυτο Β΄.

Ο σημερινός ναός του Πανορμίτη Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έχει σχήμα μονόκλιτης βασιλικής, είναι διπλός σταυρεπίστεγος και σχηματίζει εσωτερικά δύο σταυροθόλια. Ο περίφημος συμαίος αγιογράφος Νεόφυτος φαίνεται ότι έχει φιλοτεχνήσει ένα μεγάλο μέρος του ναού.

Στη δεξιά πλευρά είναι τοποθετημένο στον τοίχο το εικονοστάσι με τη μεγάλη εικόνα του Πανορμίτη, τον πιο πολύτιμο θησαυρό του μοναστηριού και ολόκληρης της Σύμης.

Από επιγραφή που υπάρχει στη θαυματουργή ολόσωμη εικόνα, μαρτυρείται ότι ασημώθηκε το 1724 από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο με έξοδα των καπεταναίων, του κλήρου και της κοινότητας Σύμης.

Μπροστά στο θαυματουργό εικόνισμα που συγκεντρώνει τον σεβασμό, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του πιστού λαού, είναι κρεμασμένα πλήθος αφιερώματα.

Στο Μουσείο της Μονής υπάρχει ένα χαρακτηριστικό αφιέρωμα, μια ασημένια χήνα που αναφέρεται σε ένα περιστατικό, που συνέβη τον περασμένο αιώνα.

Είχε σύμφωνα με την παράδοση προσεγγίσει ένα καράβι με Έλληνα καπετάνιο και τουρκικό πλήρωμα. Σαν ξεκίνησε το καράβι να φύγει, στάθηκε αδύνατο να βγει έξω απ το λιμάνι, τότε ο πλοίαρχος ρώτησε τους άνδρες του πληρώματος εάν κανείς είχε πάρει τίποτα απ το μοναστήρι και ο Πανορμίτης τους εμπόδισε να φύγουν και εκείνοι του ομολόγησαν ότι έσφαξαν μια χήνα και την έφαγαν.

Μόνο αφού έταξαν ασημένια τη χήνα, κατάφεραν να βγουν έξω από το λιμάνι.

Άπειρα είναι τα θαύματα του Πανορμίτη, όπως μαρτυρούν τα άφθονα αφιερώματα στο Μουσείο της Μονής, αλλά και οι προσωπικές μαρτυρίες. Είναι γνωστό, πως από όποιο μέρος της γης ρίξει κάποιος στη θάλασσα ένα μπουκάλι ή δοχείο που επιπλέει, με προσωπικά αιτήματα και με προορισμό τον Πανορμίτη, αυτό θα φθάσει ασφαλώς στη Μονή και οι μοναχοί ειδοποιούν για την άφιξη τον αποστολέα.

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως όταν ο αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Χαμοσφακίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού Γ.Ο.Χ. Αγ. Τριάδος Ροδοπόλεως, ήταν ακόμη λαϊκός το Ι984, έριξε στον ποταμό Σαιντ Λώρενς (ο οποίος εκβάλλει στον Ατλαντικό) από το Μόντρεαλ του Καναδά, μαζί με άλλους ομογενείς, μπουκάλια που περιείχαν λίγα χρήματα και τα στοιχεία των ομογενών. Ο π. Χαράλαμπος επέστρεψε στην Ελλάδα, οι ομογενείς όμως, οι οποίοι παρέμειναν στο Μόντρεαλ, τον ειδοποίησαν ότι έλαβαν απάντηση από την Ι. Μονή Πανορμίτου, ότι οι προσφορές τους έφτασαν στον προορισμό τους!

Όπως ανέφερε στη «Φωνή της Ορθοδοξίας» ο π. Χαράλαμπος, προ ετών μετέβη στην Ιερά Μονή Πανορμίτου για προσκύνημα. Την ημέρα εκείνη είδε να εισέρχεται στον λιμενίσκο της Μονής ένα μικρό ομοίωμα πλοίου από φελιζόλ. «Το είχε φτιάξει ένα παιδί από το Αίγιο και είχε βάλει μέσα ονόματα, τα στοιχεία του και ένα χιλιάρικο».






 











Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου