Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

"Sam O' Chekwas"





"...Όταν μιλάω για την Ελλάδα τα αισθήματα ξεχύνονται ποταμός μέσα μου και εμποδίζουν τα λόγια.

Δεν βρίσκω λόγια γι’ αυτό που νοιώθω, το τόσο δυνατό που με συνεπαίρνει και με απογειώνει, το τόσο σταθερό που έγινε ο άξονας της ζωής μου, το τόσο υπέροχο που με κάνει να αισθάνομαι Άνθρωπος..."

Sam Chekwas



Στη φωτογραφία ο δρ. Σαμ Τσέκουας, ο Νιγηριανός οδοντίατρος, που διατηρεί το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη, με τον ελληνικής καταγωγής ρώσο κοσμοναύτη  Φιοντόρ (Θεόδωρο) Γιουρτσίχιν κατά τη βράβευση τους – Πρεσβευτές Ελληνισμού.

[Ο θεσμός του "Πρεσβευτή Ελληνισμού" ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη. Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε 35 αλλοδαπούς ή Έλληνες που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γραμματεία στο εξωτερικό.

Οι υποψήφιοι για τον τίτλο προτείνονται συνήθως από ανεξάρτητους φορείς, όπως δήμους ή ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.
Τις υποψηφιότητες εξετάζει μια 40μελής επιτροπή, με εκπροσώπους από τα ΑΕΙ, τα Επιμελητήρια της χώρας, τον Τύπο και διαφόρους κοινωνικούς φορείς.]


O Sam O' Chekwas γεννήθηκε στην πόλη Άμττα της Νιγηρίας. Ήταν περίπου 12 χρονών, όταν έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο που σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ο πατέρας του, του εξασφάλισε ένα ακόμη βιβλίο για τα ταξίδια του Μ. Αλεξάνδρου. Κι όσο περισσότερο διάβαζε, τόσο φούντωνε η αγάπη του για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.

Aπόφοιτος  της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Είναι ο πρώτος Αφρικανός που έγραψε λογοτεχνικό βιβλίο στα Ελληνικά και έχει μεταφράσει έργα γνωστών Αφρικανών λογοτεχνών.

Ο Σαμ Τσέκουας, που ήταν και εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, μιλάει φυσικά άπταιστα ελληνικά και προωθεί μέσω του εκδοτικού του οίκου στην Αμερική, τη δουλειά νέων Ελλήνων συγγραφέων.

"Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα. Η κλασική της παρουσία ενυπάρχει παντού. Στην Ελλάδα ο δημιουργός έδωσε όλα τα καλά. Γι' αυτό η Ελλάδα χρωστάει ακόμη πολλά στην ανθρωπότητα. Είναι μια χώρα που ο ρόλος της είναι να δημιουργεί κατ' εξοχήν πολιτισμό."

"Η Ελλάδα δεν είναι απλά η χώρα της Δημοκρατίας, αλλά η συντηρήτρια του νου και της ψυχής".




GT - google - [2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου