Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

"Οι πέντε δρόμοι.. "








Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης, "Χριστός χριστιανούς χαρά χαρίζει"


Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος  μας δείχνει πρακτικά πέντε δρόμους της μετανοίας.
Πρώτος δρόμος μετανοίας είναι να αυτοκαταδικάζεσαι για τις αμαρτίες σου.
Ο Κύριος εκτιμά ιδιαίτερα αυτή σου την πράξη.Αυτός που μόνος του καταδίκασε τα αμαρτήματά του, πολύ δύσκολα θα τα επαναλάβει. Η έγκαιρη εξέγερση της συνειδήσεως σου δια της αυτοκατηγορίας, δεν θα έχει κατήγορο στο ουράνιο κριτήριο.

Δεύτερος
αξιόλογος δρόμος μετανοίας είναι να μη βαστάς κακία για κανένα, ακόμα και γι’ αυτούς τους εχθρούς σου.Να συγκρατείς πάντοτε την οργή σου, να συγχωρείς τ’ αμαρτήματα των άλλων, γιατί έτσι θα εξαλείψει και τα δικά σου ο Κύριος.  Αν συγχωρέσετε τους χρεώστες σας, τότε θα  συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος πατέρας μας (Ματθ. 6. I).
Τρίτος ασφαλής δρόμος μετανοίας είναι η ορθή, θερμή και εκ βαθέων καρδιακή προσευχή.
Ας μη λησμονούμε την ευαγγελική χήρα που επέμενε στο αίτημα της στον δικαστή και τελικά έλαβε το ποθούμενο (Λουκ. 18, 1-8). Αν εκείνη έλαβε για την επιμονή της από τον  δύστροπο δικαστή, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε ουράνιο πατέρα ήμερο, φιλικό και φιλάνθρωπο.

Τέταρτος
σίγουρος δρόμος μετανοίας είναι αυτός της ελεημοσύνης, που η δύναμή της είναι ανέκφραστα  μεγάλη.
Ο προφήτης Δανιήλ είπε στον βασιλέα Ναβουχοδονόσορα, να ξεπλύνει τις πολλές αμαρτίες του με ελεημοσύνη και τα ανομήματά του με το να ευσπλαγχνισθεί τους φτωχούς. Η αγάπη είναι ικανή να εξαλείψει αμαρτήματα. Ο μετανοημένος παραβάτης επανορθώνει τα πάντα με τη φιλανθρωπία, με τον αγώνα του και τη χάρη του Θεού.
Πέμπτος δρόμος σταθερός, είναι ο συνδυασμός της πηγαίας μετριοφροσύνης με την εγκάρδια ταπεινοφροσύνη.
Μάρτυρας προς τούτο ο τελώνης της ευαγγελικής παραβολής. Η γνήσια ταπεινοφροσύνη του αποτίναξε όλο το βαρύ φορτίο των αμαρτημάτων του.

Να καταδικάζουμε τις αμαρτίες μας, καταλήγει ο ιερός Χρυσόστομος, να συγχωρούμε τις αμαρτίες των αδελφών μας, να έχουμε κερδοφόρα προσευχή, καρπούς ελεημοσύνης και ταπεινοφροσύνης, δίχως να καθυστερούμε, δίχως να χάνουμε ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα, βαδίζοντας τους πέντε αυτούς σωτήριους δρόμους καθημερινά.

[2φΑ]







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου