Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

"Όπερα «H Φόνισσα»"






Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος», σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, οργάνωσε συμπόσιο για τη "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μπούρτζι, τον βράχο που δεσπόζει στο λιμάνι του νησιού και απέχει ελάχιστα από το σπίτι του μεγάλου συγγραφέα.

Kλιμάκιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη, αποσπάσματα από το τρίτο μέρος της ομώνυμης όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη.

Ο διευθυντής της ΕΛΣ, κύριος Μύρωνας Μιχαηλίδης, έκανε μία αναδρομή στο πώς και γιατί κατέληξε να αναθέσει στον συνθέτη μία σύγχρονη ελληνική όπερα και ακολούθησε μια σειρά από ομιλίες επιστημονικής ανάλυσης της κορυφαίας νουβέλας του Παπαδιαμάντη.

Ο συνθέτης και ο λιμπρετίστας Γιάννης Σβώλος, του οποίου πρωταρχική ιδέα ήταν να γίνει η Φόνισσα literaturoper (όρος που παραπέμπει σε όπερες που βασίζονται στη λογοτεχνία), εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις δυσκολίες που προέκυψαν στη μεταφορά του έργου σε όπερα.

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης διάβασε και τον λόγο του κ. Δημήτρη Πολυχρονάκη, επίκουρου καθηγητή Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που δεν μπόρεσε να παραστεί.

Ο στόχος του συνθέτη Κουμεντάκη, όπως είπε, ήταν καταρχάς να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί να είναι μία ελληνική όπερα σήμερα, αλλά κυρίως στο πώς μπορεί να «αναβιωθεί εσωτερικά» το ψυχογράφημα της Φόνισσας,

Να σημειωθεί πως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έγραψε τη Φόνισσα την ίδια περίπου εποχή που μετέφραζε το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι και τον Δράκουλα του Στόουκερ και μοιάζει να έχει δεχτεί σοβαρές επιρροές και από τα δύο αυτά έργα.  

Ο Κουμεντάκης, θέλοντας να παντρέψει την ελληνική παράδοση με την οπερατική φόρμα, ενέταξε πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου, τα οποία στην παρουσίαση ερμηνεύτηκαν από τέσσερις μοιρολογίστρες.

Η παράσταση, πλαισιώνεται από τέσσερις χορωδίες: μία αντρική σε ρόλο ισοκράτη των δεινών της ανθρώπινης φύσης, δύο γυναικείες –μία πολυπληθή ως καθρέφτη της καθημερινότητας και μία αποτελούμενη από τις μοιρολογίστρες– και από έναν παιδικό χορό που θα τροφοδοτεί την εγκληματική φύση της ηρωίδας.  

Η πρεμιέρα της όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη, έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου του 2014, στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.


http://www.lifo.gr/team/politismos/50179

[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου