Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον.. "






Τα εἰσόδια της Θεοτόκου

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον,
καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις.
Ἐν ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται,
καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται.
Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν·
Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.



O Ιωακείμ και Άννα, οι γονείς της Παναγίας, προσεύχονταν στον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί και υποσχέθηκαν, πως όταν αυτό φθάσει σε ηλικία τριών χρόνων θα το αφιερώσουν στον Ναό.
Το γεγονός αυτό, της εισόδου της Παναγίας στον Ναό, εορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου.
Η Παναγία παρέμεινε στον Ναό τα επόμενα 12 χρόνια και τρεφόταν με ουράνια τροφή που της κόμιζε καθημερινά Άγγελος Κυρίου.


Εικονογραφία

Το κύριο πρόσωπο της εικόνας είναι η τριετής Παναγία. Στην εικόνα δεν εμφανίζει τίποτε το παιδικό, εκτός από το μικρό μέγεθος του σώματος της, ώστε να τονιστεί η σημασία της αποστολής της. Η στάση της δείχνει την ευλάβεια και την προθυμία της να εισέλθει στον Ναό.

Οι γονείς της Παναγίας, Ιωακείμ και Άννα, που την απόκτησαν μετά από πολλές προσευχές και σε μεγάλη ηλικία, την παραδίδουν στον Ναό με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Ο ιερέας Ζαχαρίας, ο μετέπειτα πατέρας του Τιμίου Προδρόμου, υποδέχεται την Παναγία στον Ναό, φορώντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της ιεροσύνης στην κεφαλή του. Ακουμπά ευλαβικά και στοργικά το χέρι του στο κεφάλι Της.

Πίσω από τον Ιωακείμ και την Άννα εικονίζονται παρθένες με αναμμένες λαμπάδες, ως συνοδεία της Παρθένου και υποδοχή του Αληθινού Φωτός, του Χριστού, που θα φέρει στον κόσμο η Παναγία.

Ψηλά, εικονίζεται ο Άγγελος να φέρνει τροφή στην Παναγία, μια σκηνή που προοιωνίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 


[2φΑ]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου