Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

"Η πύλη τ' Ουρανού.. "





Από τον "Ορθόδοξο Δρόμο" του Κάλλιστου Ware


Αυτή η αναζήτηση για την εσωτερική βασιλεία, είναι ένα από τα κύρια θέματα μέσα στα συγγράμματα των Πατέρων.
«Το μεγαλύτερο απ' όλα τα μαθήματα» λέει ο άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας, «είναι να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του· γιατί αν κάποιος γνωρίσει τον εαυτό του, θα γνωρίσει τον Θεό· και αν γνωρίσει τον Θεό, θα γίνει σαν τον Θεό».

Ο Μέγας Βασίλειος γράφει: «Όταν ο νους παύει να διασκορπίζεται στα εξωτερικά πράγματα και να διασπάται από τον κόσμο με τις αισθήσεις, επιστρέφει στον εαυτό του· και μέσω του εαυτού του ανεβαίνει στη σκέψη του Θεού». «Αυτός που ξέρει τον εαυτό του, ξέρει τα πάντα», λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος·

και κάπου αλλού γράφει: «Ειρήνευε στην ψυχή σου· τότε ο ουρανός και η γη θα βρίσκονται σε ειρήνη με σένα. Μπες με λαχτάρα στο θησαυροφυλάκιο που βρίσκεται μέσα σου, κι έτσι θα δεις αυτά που βρίσκονται στον ουρανό· γιατί υπάρχει μόνο μια είσοδος που οδηγεί και στα δύο αυτά.

Η κλίμακα που οδηγεί στη Βασιλεία, είναι κρυμμένη μέσα στην ψυχή σου. Φύγε από την αμαρτία, βυθίσου στον εαυτό σου, και μέσα στην ψυχή σου θ' ανακαλύψεις τα σκαλοπάτια απ' όπου θ' ανεβείς.»


Και σ' αυτά τα αποσπάσματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τη μαρτυρία ενός Δυτικού μάρτυρα των ημερών μας, του Thomas Merton:

«Στο κέντρο της ύπαρξής μας υπάρχει ένα σημείο μηδαμινότητας που είναι ανέγγιχτο από αμαρτία και πλάνη, ένα σημείο καθαρής αλήθειας, ένα σημείο ή σπινθήρας που ανήκει αποκλειστικά στον Θεό, που δεν είναι ποτέ στη διάθεσή μας, από το οποίο ο Θεός ρυθμίζει τις ζωές μας, που είναι απρόσιτο στις φαντασίες του λογισμού μας ή τις βαρβαρότητες της θέλησής μας.

Αυτό το μικρό σημείο του τίποτε και της απόλυτης φτώχειας, είναι η καθαρή δόξα του Θεού μέσα μας. Είναι σαν να λέμε, το όνομά του γραμμένο μέσα μας, όπως η φτώχεια μας, όπως η ανέχειά μας, όπως η εξάρτησή μας, όπως η υιϊκότητά μας. Είναι σαν ένα καθαρό διαμάντι που λαμποκοπάει με το αόρατο φως τ' ουρανού.

Είναι μέσα στον καθένα μας και αν μπορούσαμε να το δούμε, θα βλέπαμε καθαρά αυτά τα τρισεκατομμύρια φωτεινές αιχμές να έρχονται μαζί με τη μορφή και τη λαμπρότητα ενός ήλιου που θα ’κανε όλο το σκοτάδι και τη σκληρότητα της ζωής να χαθεί πέρα για πέρα... 

Η πύλη τ' Ουρανού βρίσκεται παντού.»



[2φΑ]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου