Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

"Προστάτης των ναυτικών"














Ο Άγιος Νικόλαος

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου
η των πραγμάτων αλήθεια
δια τούτω εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών.






Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (το σημερινό Γκελεμίς της Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης.

Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο για να προσκυνήσει στους Aγίους Τόπους,. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. 
Λέγεται πως ένας ναυτικός γλίστρησε από το κατάρτι, έπεσε και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε....

Όταν επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Έγινε ηγούμενος στη Μονή Σιών στα Μύρα της Λυκίας (το σημερινό Ντεμρέ της Τουρκίας) και όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, τον αναγόρευσαν σε Αρχιεπίσκοπο.

Ο Άγιος Νικόλαος εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους, Χριστιανούς και αυτό του κόστισε την υποβολή του σε βασανιστήρια, κατά την περίοδο των διώξεων από τον Διοκλητιανό....

Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου.


Κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343 και ονομάστηκε «Μυροβλύτης», από το άγιο μύρο που αναβλύζουν τα λείψανα του.

Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκεται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας.
Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορος Αλεξίου Β' Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν.

Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι ο προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού.
Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξιδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας, της Σύρου και πολλών άλλων νησιών.



[2fA]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου