Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

"Το εκκλησάκι στο Μανχάταν"









Ο Ισπανός αρχιτέκτονας και μηχανικός Σαντιάγκο Καλατράβα, μίλησε πρόσφατα στο BBC για τα σχέδια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν.

Ο αρχικός μικρός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, που η παρουσία του στο νότιο τμήμα του Μανχάταν χρονολογείται από το 1916, βρισκόταν ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους και ήταν ο μόνος χώρος λατρείας που καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Σε μικρή μόνο απόσταση από την αρχική του τοποθεσία και σε περίοπτη θέση, στον αριθμό 130 της οδού Liberty, ακριβώς απέναντι από το μνημείο που δημιουργήθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα οι εργασίες κατασκευής της εκκλησίας, μετά από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική Λιμενική Αρχή.

Ο Καλατράβα υπογράμμισε, ότι μελέτησε πολύ προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε στο ψηφιδωτό, που ο Ιουστινιανός κρατά το μοντέλο της εκκλησίας.
Στα μάτια του εμφανίστηκε μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που βρίσκεται στη μέση του ψηφιδωτού.
Ξεκίνησε τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης και έκανε μια σειρά από σκίτσα, μέσα από τα οποία η εικόνα της Παρθένου πήρε τη μορφή του ναού.

«Προσπαθούσα να φτιάξω ένα κτίριο, που παράλληλα με την μοντέρνα γραμμή του, να αντανακλά κατά κάποιο τρόπο, την παράδοση της Ορθοδοξίας, όμως η εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο για τους Έλληνες, θα πρέπει να είναι για όλους και να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο».

Στην οικουμενικότητα του ελληνορθόδοξου ναού, λόγω της θέσης του -που θα συμβολίζει και την καθολικότητα της Ορθοδοξίας-, είχε αναφερθεί επίσης ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά τον αγιασμό που τελέστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014 για την έναρξη των εργασιών, λέγοντας πως «ο Άγιος Νικόλαος, δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει ένα Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και για όλον τον Αμερικανικό λαό».

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, μοναδικός χώρος λατρείας στο «Σημείο Μηδέν», αναμένεται να είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Οι εργασίες του Ναού, χωρητικότητας 150 ατόμων περίπου, αναμένεται να ολοκληρωθούν το Πάσχα του 2017.









ep[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου