Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

"Οι λύκοι του ουρανού.. "














Hati και Sköll



Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, στο ουράνιο στερέωμα περιδιαβάζουν δύο λύκοι πελώριοι, αδέλφια: Ο Χάτι που κυνηγάει τον ήλιο και ο Σκολ που κυνηγά το φεγγάρι. Όταν ένας από τους δύο καταφέρει να δαγκώσει το θήραμά του και να το ακινητοποιήσει, τότε σκοτεινιάζει το φως και εμφανίζεται το φαινόμενο της έκλειψης.


Αύριο Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, σύμφωνα με τους αστρονόμους ο Χάτι θα δαγκώσει τον Ήλιο.
Ολική έκλειψη Ηλίου όπως λένε οι ίδιοι, συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, ενώ τα τρία ουράνια σώματα βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Η ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατή στην Αθήνα από τις 10:40΄ το πρωί της Παρασκευής, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50΄.
Στην Ελλάδα, θα καλυφθεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου.
Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική, μόνο από τους 50.000 κατοίκους των νήσων Φαρόε και από τους 3.000 κατοίκους των νορβηγικών νήσων Σφάλμπαρντ στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.


Η διάμετρος του Ήλιου (1.392.000 χλμ.) είναι 400 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης (3.476 χλμ.), αλλά από τη Γη τα δύο αυτά σώματα έχουν το ίδιο σχεδόν φαινομενικό μέγεθος, επειδή ο Ήλιος είναι 400 περίπου φορές πιο μακριά μας απ’ ό,τι η Σελήνη.

Οι ηλιακές εκλείψεις είναι πιο συχνές από τις σεληνιακές. Ο μέγιστος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, δεν υπερβαίνει τις τρεις (όπως έγινε το 1917 και το 1982), ενώ ο αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τις πέντε, όπως έγινε το 1934.


Επίσης αύριο θα έχουμε «Yπερσελήνη» (supermoon), δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο της, στην κοντινότερη λόγω της τροχιάς της, απόσταση από τη Γη.
Αυτό συμβαίνει έξι φορές τον χρόνο, η αυριανή θα είναι η τρίτη, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συμβούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στην ολική έκλειψη του ήλιου το φεγγάρι φωτίζεται στην αόρατη από εμάς πλευρά του, που είναι στραμμένη στον ήλιο, οπότε έχουμε Νέα Σελήνη. Η προηγούμενη πανσέληνος ήταν στις 5 Μαρτίου και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου.


Η 21η Μαρτίου σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο και την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η διάρκεια της ημέρας θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.



Στοιχεία από wikipedia και kahimerini

[2fA]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου