Τρίτη 14 Απριλίου 2015

"Το θέατρο του κόσμου.. "













"Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες"


Το δεύτερο από τα δέκα μέρη της σειράς «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ», παραγωγής ΕΡΤ, με την δράση των Αποστόλων και - κυρίως - του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου.
Ο Χριστιανισμός αρχικά καταδιώχθηκε από το ιουδαϊκό ιερατείο, επειδή, ανατρέποντας τα μέχρι τότε θρησκευτικά και φυλετικά δεδομένα, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο.

Η παντοδύναμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είδε την εξάπλωση αυτή ως απειλή, προσπάθησε να την ανακόψει με συνεχείς και μαζικούς διωγμούς που στοίχισαν την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες για την πίστη τους.
Στο Κολοσσαίο, όπως και σε όλα τα στάδια και τις αρένες της Μεσογείου, οι χριστιανοί έρχονταν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς να δειλιάζουν.

«Γίναμε το θέατρο του κόσμου», έγραψε ο Απόστολος Παύλος.

Όμως το νέο ήθος που κόμιζε ο Χριστιανισμός και η αποφασιστικότητα των Χριστιανών να πεθάνουν για την πίστη τους, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα:
η νέα θρησκεία αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή από διωγμούς και θανατώσεις.

Με τον Μέγα Κωνσταντίνο σταματούν οι διωγμοί και επικρατεί ανεξιθρησκία, εγκαινιάζεται η νέα πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ρώμη αργότερα, υποκύπτει στους βαρβάρους μισθοφόρους της. 






Σκηνοθεσία : Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς



ΓΑΦ – [2φΑ]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου