Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

"Λέοντα, βασιλέα.. "






Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ



Γύρω στα 450 μ Χ, ένας στρατιώτης ο Λέοντας, βρισκόταν σ' ένα δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας, όταν ξάφνου βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να του ζητάει λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα  του.

Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό. Έψαξε λοιπόν, στο δάσος για να  βρει νερό, αλλά μάταια και έτσι επέστρεφε λυπημένος.
Τότε όμως, άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει: "Ου χρεών σε, Λέων, αγωνιάν,  το γαρ ύδωρ εγγύς" - Δεν χρειάζεται να αγωνιάς Λέοντα, το νερό  είναι  δίπλα  σου.

Και συνέχισε η φωνή:
"Λέοντα βασιλέα, πάρε από το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και άλειψε μ' αυτό τα μάτια του και θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ".

Πράγματι, σ’ έναν βράχο φάνηκε να ρέει μια πηγή με άφθονο νερό.
Ο τυφλός ξεδίψασε και μόλις του άλειψε και τα μάτια με το νερό, είδε το φως του.

Ο Λέοντας, αντιλήφθηκε πως η Παναγία είχε κάμει το θαύμα της παρουσίας της πηγής, της ιάσεως του τυφλού και το 457 που ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής (της Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας, επαληθεύθηκε και η προσφώνηση της, που τον είχε αποκάλεσει «Βασιλέα».

Ο Λέων ο Α΄, ο Θράξ, βασίλευσε μέχρι τον θάνατο του, το 474.
Ήταν ευσεβέστατος, προσηλωμένος στην Ορθόδοξη πίστη και η Αγία Εκκλησία μας τον τιμά ως Άγιο στις 20 Ιανουρίου.

Ο Λέων ανήγειρε Ναό στο σημείο της Πηγής. Στα θαυματουργά νερά της αναφέρεται πως γιατρεύθηκαν από τις παθήσεις τους και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α', ο Λέοντας ο ΣΤ' ο Σοφός, η γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α' ο Λεκαπηνός καθώς και η γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης (964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι.




Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του Μπαλουκλή, δηλαδή "στα ψάρια". "Balik" προφέρεται μεταξύ ι και ου και στα τουρκικά σημαίνει ψάρι.

Σύμφωνα με την παράδοση, δίπλα στο αγίασμα το 1453, ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ' το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα, θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. 
Πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος.
Μέχρι σήμερα, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια, που φαίνονται κόκκινα από την μια πλευρά.

Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής καταστράφηκε επανειλημμένως και ανοικοδομήθηκε για 5η φορά το 1835 με άδεια του Σουλτάνου, όπως υπάρχει μέχρι σήμερα.
Στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών.
Το αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό σε μαρμαρόκτιστη πηγή.

Η ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής από τον Αυτοκράτορα Λέοντα εορτάζεται κάθε χρόνο, την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας.




[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου