Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

"Ο Νόμος του Pareto"















Ο Βιλφρέντο Παρέτο (Vilfredo Federico Damaso Pareto, 1848 – 1923), αν και αρχικά είχε σπουδάσει μηχανικός, διέπρεψε στη συνέχεια σαν μαθηματικός και οικονομολόγος, αλλά και κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της «Σχολής της Λωζάννης», μέλος της δεύτερης γενιάς του Νεοκλασικισμού, καθώς και εισηγητής τριών πρωτότυπων θεωριών, της «Βέλτιστης Ανακατανομής», των «Κοινωνικών Κύκλων» και των «Ελίτ».  

Όλα ξεκίνησαν και βασίστηκαν στην πρωταρχική διατύπωση του Νόμου ή της Αρχής που φέρει το όνομα του, που υποστηρίζει ότι το 80% των αποτελεσμάτων, προκύπτουν από το 20% των μέσων ή αιτίων.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση, λίγοι παράγοντες (20%) είναι οι ζωτικοί και οι πολλοί (80%) είναι επουσιώδεις.
Πρακτικά, αν έχεις μια λίστα με 10 πράγματα που θέλεις να κάνεις, μόνον τα 2 απ’ αυτά θα αξίζουν πραγματικά για να ασχοληθείς μαζί τους, ξοδεύοντας αντίστοιχα μόνο το 20% του χρόνου σου.

O Pareto παρατήρησε αρχικά, ότι το 80% του πλούτου στην Ιταλία (και σε άλλες χώρες όπως αντιλήφθηκε στη συνέχεια), ανήκε στο 20% μόνο του πληθυσμού. Μια σημαντικά μικρότερη ομάδα του πληθυσμού δηλαδή, κατείχε την πλειοψηφία του πλούτου.

Αυτή η ανισομερής κατανομή όπου λίγοι ζωτικοί παράγοντες (20%) έχουν ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα (80%), είναι ένας κανόνας που έχει ευρύτερες εφαρμογές.
Ο Pareto επεκτείνοντας την παρατήρησή του, είδε ότι αυτή η αναλογία 80/20 ή παραλλαγές της (90/10 ή και 95/5) ισχύουν και σε άλλους τομείς της ζωής και μπορεί να εφαρμοστεί από την επιστήμη του μάνατζμεντ μέχρι τον φυσικό κόσμο.

Πρόσεξε ότι το 80% της παραγωγής μπιζελιών προέρχεται από το 20% των λοβών των μπιζελιών. Το 20% περίπου του ατμοσφαιρικού αέρα περιέχει το οξυγόνο, ενώ το υπόλοιπο 80% είναι αδρανές άζωτο.

Το 80% της μόλυνσης της ατμόσφαιρας που οφείλεται στο κυκλοφοριακό, προκαλείται από το 20% των οχημάτων.
Το 20% του υλικού της διαφήμισης, είναι αυτό που αποδίδει το 80% των αποτελεσμάτων μιας διαφημιστικής  εκστρατείας.

Το 80% των παραπόνων των πελατών, αφορούν συνήθως το 20% των προϊόντων ή των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης έργων γνωρίζουν ότι 20% της εργασίας (το πρώτο 10% και το τελευταίο 10%) αναλώνουν το 80% του χρόνου και των πόρων του έργου.

Ο κανόνας ισχύει ακόμα και σε αρνητικές καταστάσεις. Ο Juran επεσήμανε ότι το 20% των δυσλειτουργιών, προκαλούσε το 80% του συνόλου των προβλημάτων.
Το μόνο κλειδί στην υπόθεση αυτή, είναι η ικανότητα να εντοπίσει κανείς το σημαντικό 20% της δραστηριότητας του και να αξιοποιήσει ανάλογα αυτή τη γνώση.


Κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής του Νόμου του Pareto αποτελεί "η ιστορία του έξυπνου Αμερικάνου":

Ένας νεαρός επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ, έθεσε σε εφαρμογή τη θεωρία που διδάσκεται στα πανεπιστήμια και ουδέποτε χρησιμοποιείται, παρά μόνο για να λυθούν οι ασκήσεις σε ένα διαγώνισμα.
Ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης με συμπληρώματα διατροφής για αθλητές, με έδρα το San Jose της California, εξυπηρετούσε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας του, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό Fortune Small Business, ήταν άκρως εντυπωσιακό.

Ο νεαρός επιχειρηματίας πήρε τοις μετρητοίς το θεώρημα του Pareto και πολύ εύκολα διαπίστωσε ότι από τους 120 πελάτες του χονδρικής, μόλις οι 5 πραγματοποιούσαν το 95% του τζίρου του. Η διαπίστωση αυτή τον οδήγησε σε απλές και αποτελεσματικές κινήσεις, που όπως δηλώνει, άλλαξαν τη ζωή του για πάντα.

Σταμάτησε να επικοινωνεί ο ίδιος με τους πελάτες και να τους πιέζει να παραγγείλουν προϊόντα. Διαπίστωσε ότι οι 5 μεγάλοι πελάτες συνέχισαν τις παραγγελίες κανονικά.
Οι υπόλοιποι συνέχισαν επίσης να παραγγέλνουν χωρίς τη δική του πίεση, ενώ μερικοί που παράγγελναν σπάνια σταμάτησαν.

Αποφεύγει τα meetings εκτός και αν πρόκειται να λάβει κάποια απόφαση. Αποφάσισε να σταματήσει την εξυπηρέτηση πελατών και να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του outsourcing.
Διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων (με e-mails και τηλεφωνήματα) αφορούσαν πολύ απλά προβλήματα, που όμως του «έτρωγαν» σημαντικό χρόνο από την ημέρα του.

Επιφόρτισε τότε την εταιρεία διαχείρισης του customer service, να λύνει μόνη της τα προβλήματα που «κοστίζουν» λιγότερο από $100. Σαν αποτέλεσμα, γλίτωσε περισσότερες από 100 εργατοώρες τον μήνα και οι επιστροφές προϊόντων περιορίστηκαν σε λιγότερο από 3% έναντι 10-15% πριν.

Τέλος, ανέθεσε σε άλλους τη διαχείριση με τα τηλεφωνήματά του ή το e-mail του.
Με $4-10 μόνο την ώρα, υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες με έδρα την Ινδία ή την Ιρλανδία, που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες.

Αποτέλεσμα των μεθόδων αυτών ήταν να περιορίσει την εργασία του σε τέσσερις ώρες την εβδομάδα έναντι 15 ωρών την ημέρα προηγουμένως και να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του περισσότερο εποικοδομητικά!


Επίσης, ο Tim Ferris, νεαρός ερευνητής, απόφοιτος νευροεπιστημών του πανεπιστήμιου του Princeton, αφού μελέτησε την εφαρμογή του νόμου του Pareto στην Υγεία, κατέγραψε τις παρατηρήσεις του για το ανθρώπινο σώμα στο βιβλίο του, "The 4hour Body Week" (4 ώρες την εβδομάδα για το σώμα).

Σύμφωνα με τον Ferris, ενάμιση μόνο λεπτό συγκεκριμένων ασκήσεων λίγο πριν ή μιάμιση ώρα μετά από τα κύρια γεύματα, αυξάνει σημαντικά τις καύσεις και μειώνει την εναπόθεση λίπους.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις (όπως τα βαθιά καθίσματα, πουσάπς στο τοίχο και το τράβηγμα ελαστικών) ενεργοποιούν τους υποδοχείς της γλυκόζης (Glut-4) στις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα η αύξηση των επιπέδων ζαχάρου μετά το φαγητό να καταλήγει σε άμεση απορρόφηση του από τους μύες και όχι από τον λιπώδη ιστό.

Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA (Journal of American Medical Association - Leisure Time Physical Activity and Mortality, JAMA Intern Med. 2015 Apr 6), επιβεβαιώνει τα παραπάνω και αναφέρει ότι 10 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα, έχουν παραπλήσια ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία και στη μακροζωία, με αυτά που προκύπτουν από μια 5πλάσιας ή και 10πλάσιας διάρκειας άσκηση.




fb – EGPs

[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου