Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

"Η Νίκη της Ξάνθης"






Η «Νίκη της Ξάνθης» είναι ένα ιδιότυπο γλυπτό στην πρόσοψη του Σπιτιού της Σκιάς - The House of Shadow, ένα εργαστήρι και επισκέψιμο χώρο που δημιούργησε και λειτουργεί από το 2014, ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στην οδό Μαυρομιχάλη 3.

Όπως ανεβαίνει ο ήλιος κάθε πρωινό, οι σκιές των τμημάτων που αποτελούν το γλυπτό συνθέτουν τη συνολική σκιά μιας γυναίκας, που ποτίζει μια ζωγραφισμένη γλάστρα με λουλούδια.

Πρόκειται για τη "Νίκη", που αποκτά την πληρέστερη μορφή της στις 10.23΄ το πρωί, κάθε μέρα.




Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης (1976), γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαραντάπορο Λάρισας και από το 1994 ζει μόνιμα στην Ξάνθη.
Μηχανικός περιβάλλοντος (Πανεπ. Θράκης), έχει ασχοληθεί με ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση, γοητεύθηκε από την Trash Art και κατέληξε στα «γλυπτά σκιάς» (Shadow Art).

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, το χρονικό διάστημα της σκιάς στο τέλειο σχήμα της, είναι περίπου 3 με 4 λεπτά, ενώ είναι αναγνωρίσιμη για 20 λεπτά περίπου, με τα χαρακτηριστικά της να διαφοροποιούνται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονική στιγμή 10.23΄.
Επίσης είναι σημαντική η πληροφορία, πως η τέλεια σκιά σχηματίζεται στις 10.23΄ της 19ης Ιουλίου.

Κάθε μέρα πριν, όπως και μετά από την 19η Ιουλίου, η γωνία προσπτώσεως του ήλιου είναι ελάχιστα διαφορετική (το καλοκαίρι ο ήλιος είναι ψηλότερος από τον χειμώνα) κι αυτό συμβάλλει σε μια μικρή ημερήσια αλλοίωση του σχήματος της σκιάς.




[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου