Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

"Αμαρτίες γονέων.. "






Από το Ανθολόγιο Συμβουλών του  Οσίου Γέροντος Πορφυρίου


Δεν ευθύνεται μονάχα ο άνθρωπος για τα παραπτώματα του.
Τα λάθη, οι αμαρτίες και τα πάθη δεν είναι μόνο προσωπικά βιώματα του εξομολογούμενου.
Ὁ κάθε άνθρωπος έχει πάρει μέσα του και τα βιώματα των γονέων του και ειδικά της μητέρας, δηλαδή το πώς ζούσε η μητέρα του, όταν τον κυοφορούσε, αν στενοχωριόταν, τι έκανε, αν κουραζόταν, όλα τα καταγράφει το νευρικό σύστημα του εμβρύου της.

Οπότε, όταν γεννηθεί το παιδί και μεγαλώσει, παίρνει μέσα του και τα βιώματα της μητέρας του, δηλαδή άλλου ανθρώπου. Δημιουργείται μία κατάσταση στην ψυχή του ανθρώπου εξαιτίας των γονέων του, που την παίρνει μαζί του σ’ όλη του τη ζωή, αφήνει ίχνη μέσα του και πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του είναι απόρροια της καταστάσεως αυτής.

Τα φερσίματα του έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση των γονέων του.
Μεγαλώνει, μορφώνεται, αλλά δεν διορθώνεται.
Εδώ βρίσκεται μεγάλο μέρος από την ευθύνη μας για την υγιή πνευματική κατάσταση του ανθρώπου.


Υπάρχει όμως ένα μυστικό. Υπάρχει κάποιος τρόπος ν’ απαλλαγεί ο άνθρωπος από αυτό το κακό. Ο τρόπος αυτός είναι η γενική εξομολόγηση, η οποία γίνεται με τη χάρη του Θεού.

Μπορεί δηλαδή, να σου πει ο πνευματικός:
– Πώς θα ήθελα να ήμασταν σ’ ένα ήσυχο μέρος, να μην είχα ασχολίες και να μου έλεγες τη ζωή σου απ’ την αρχή, από τότε που αισθάνθηκες τον εαυτό σου, όλα τα γεγονότα που θυμάσαι και ποια ήταν η αντιμετώπιση τους από σένα, όχι μόνο τα δυσάρεστα, αλλά και τα ευχάριστα, όχι μόνο τις αμαρτίες, αλλά και τα καλά.
Και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Όλα. Όλα όσα απαρτίζουν τη ζωή σου.

Πολλές φορές έχω μεταχειριστεί αυτή την γενική εξομολόγηση και είδα θαύματα πάνω σ’ αυτό. Την ώρα που τα λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει απ’ όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές, διότι την ώρα που τα λες, ο εξομολόγος εύχεται θερμά στον Κύριο για την απαλλαγή σου.



[2φΑ]

                                                 





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου