Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

"Η τύχη του Χόρχε "






Από την συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι – [ 4ο]

….

Σε σχέση με την τύχη, δεν πιστεύω σ’ αυτόν τον περίφημο «νόμο της έλξης» που είναι τόσο στη μόδα. Πιστεύω στο «νόμο της δράσης». Πιστεύω πως εσύ μπορείς να προκαλέσεις αυτό που θα σου συμβεί, αν δουλεύεις συστηματικά πάνω σε έναν επιθυμητό στόχο.

Υπάρχουν μερικά μόνο πράγματα που μπορεί να συμβούν μόνο με την επιθυμία, όπως ας πούμε, αν θέλω να έχω πονοκέφαλο και το θέλω πολύ. Το θέλω, το θέλω...
Αν συνεχίσω να το θέλω για αρκετή ώρα, μπορεί όντως να με πιάσει πονοκέφαλος.

Αλλά δεν γνωρίζω άλλο παρόμοιο παράδειγμα, που η επιθυμία να πραγματοποιείται χωρίς δουλειά. Πιστεύω πως είναι αναγκαίο να μη θέτεις εμπόδια στην εξέλιξή σου.
Είναι σημαντικό να μπορείς να επιθυμείς αυτό που θέλεις να συμβεί, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Δεν πρέπει να πιστεύουμε μοιρολατρικά σε αυτά τα πράγματα. Πρόκειται για πράγματα όχι μόνο ψευδή, αλλά και επικίνδυνα. Το να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν πως μόνο και μόνο με το να επιθυμούν κάτι, θα το κάνουν και να συμβεί, είναι κάπως σαν να τους υποδεικνύουμε την μη εμπλοκή, σαν να τους εμποδίζουμε να αναλάβουν την ευθύνη των γεγονότων.

Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα συμβεί μόνο και μόνο επιθυμώντας το. Αυτό που ονομάζουμε «Τύχη», είναι εξ ορισμού κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το απρόβλεπτο.
Γι’ αυτό το ονομάζουμε τύχη.

Και τι σημασία έχει στη ζωή μας η τύχη; Για να προλάβω την επόμενη ερώτησή σας:
Ο Σοπενχάουερ έλεγε: «Υπάρχουν δύο είδη ηλιθίων στον κόσμο: αυτοί που πιστεύουν πως όλα εξαρτώνται από την τύχη, και αυτοί που πιστεύουν πως η τύχη δεν παίζει κανένα ρόλο». Η τύχη, πάντα έχει κάποια συμμετοχή.

Μίλα μ' έναν οποιονδήποτε άνθρωπο που πιστεύει πως έχει αποτύχει στη ζωή. Θα σου πει πως ήταν κακότυχος. Μίλα με έναν οποιονδήποτε ταλαντούχο άνθρωπο που του έχουν πάει καλά τα πράγματα στη ζωή. Θα σου αναφέρει τουλάχιστον μία στιγμή στη ζωή του που όλα άλλαξαν από τύχη, κι όχι με την αξία του.

Όλοι οι επιτυχημένοι σου λένε πως συνέβη κάτι που άλλαξε εντελώς τη ζωή τους, χωρίς να εξαρτάται από εκείνους. Πως επρόκειτο για μια τυχερή στιγμή. Μια μέρα τους άγγιξε ο Θεός ή η τύχη και τα πράγματα αντιστραφήκανε.

Αυτό ισχύει και για μένα. Είμαι σίγουρος πως ισχύει και για εσάς.
Κάτι στη ζωή σας συνέτρεξε σε μια δεδομένη στιγμή με τέτοιο τρόπο, που άλλαξε την πορεία σας, για να δημιουργήσει αυτό που είστε σήμερα.

Ακόμα και ένα ατύχημα, κάτι κακό που μας συμβαίνει, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο.
Εξαρτάται από το πώς μπορώ εγώ να το χρησιμοποιήσω προς όφελός μου.
Πάντα κρύβεται ένα δίδαγμα, γνώση, πίσω από κάθε τι που μας συμβαίνει, είτε κακό είτε καλό, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός, αλλά με εμάς τους ίδιους.

Έχει να κάνει με τη ματιά μας.
Κάποιος που έφτιαχνε παπούτσια, ήθελε να ανοίξει ένα υποκατάστημα στην Ινδία, κι έτσι έστειλε εκεί δυο άτομα να κάνουν μια μελέτη της αγοράς.

Ο ένας έγραψε: «Παράλογη ιδέα. Εδώ στην Ινδία, κανείς δε χρησιμοποιεί παπούτσια!». 
Ο άλλος έγραψε: «Καταπληκτική ιδέα! Εδώ στην Ινδία, κανείς δεν έχει παπούτσια!». 
Γι' αυτό λοιπόν πιστεύω, ότι όλα εξαρτώνται από τη οπτική γωνία που τα βλέπεις.

….



boro - [2φΑ]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου