Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

"H προ-κήρυξη της σωτηρίας "





ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον
και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις.
Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται
και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται.
Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν·
Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.





Tα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό του Σολομώντος δεν αναφέρονται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, αλλά σε δύο από τα απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Η 3χρονη Μαρία ανέβηκε μόνη τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα, στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Σχετικές αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή, καθώς και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού.

Με τα Εισόδια της Παναγίας συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, ναός που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου του  543, από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Από το γεγονός αυτό φαίνεται πως ορίσθηκε από την εκκλησία, ο εορτασμός των Εισοδίων να γίνεται στις 21 Νοεμβρίου.

Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η και η γνωστή μας Καπνικαρέα, το βυζαντινό ναΐδριο του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα.



sansimera – [2fA]







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου