Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

"Καλή λευτεριά.. "






Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος


Γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τον 2ο αι. από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν ύπατος της Ρώμης. Η μητέρα του Ανθία (της Ευανθίας γόνος - στιχηρό Εσπερινού), έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Αυτή ανέλαβε και το βάρος της ανατροφής του μικρού Ελευθέριου μετά το θάνατο του πατέρα που συνέβη λίγο καιρό μετά τη γέννηση του.

Η Ανθία του έδωσε χριστιανική ανατροφή και τον συνέδεσε με τον επίσκοπο της Ρώμης Ανίκητο (155-166). Ο επίσκοπος βλέποντας την θερμουργό πίστη και την ενάρετη ζωή του εφήβου Ελευθέριου τον χειροτόνησε διάκονο στα 15 του χρόνια.

Στην ηλικία των 17 ετών χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον αφοσιωμένο στην αποστολή του Ελευθέριο και στην ηλικία των 20 ετών, του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.

Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός;
Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης…
Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του:

«Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικουμενικής Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από τα 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι θεσπίστηκαν αργότερα».

Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει και κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του, με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες.
Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.


Στην Ελλάδα ο άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών.
Τους δίνει «καλή λευτεριά».
Πολλές γυναίκες επικαλούνται την βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του Αγίου πάνω τους.

Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής:
«Των επιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως, τω ναώ σου φοιτώσαις… »
- "Εσύ Πάτερ, που φροντίζεις τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στον ναό σου, δίνοντας τους ελευθερία… "



diakonima – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου