Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

"Η ζωή είναι το σήμερα '






Η ζωή είναι το σήμερα

Απόσπασμα από κείμενο του π. Χριστοδούλου Μπίθα
για τον "Άφρονα πλούσιο"

….

Η ζωή είναι το σήμερα, όχι το αύριο.

Ο Απόστολος Παύλος μας εκθέτει με τρόπο άμεσο και βιωματικό, τον άνθρωπο της χάριτος. Εκείνον που έχει ως πρότυπο της ζωής του, το μέτρο του πληρώματος της ηλικίας του Χριστού.

Απαριθμεί αρετές που ο πιστός καλείται να ζητήσει να του δοθούν από τον Θεό και στην συνέχεια να τις αυξήσει και να τις προσφέρει στον συνάνθρωπο.
Προτρέπει να ακολουθήσουμε την υψηλή κλήση που μας δωρίστηκε.

Η πίστη είναι δωρεά του Θεού κι όχι δικό μας κατόρθωμα ή ιδεολογική κατανόηση, στην οποία φτάσαμε με λογικούς συνειρμούς.

Το δώρο μας δόθηκε για να καρποφορήσει με την ελεύθερη προαίρεση μας και δεν είναι κάποια εθιμική, εθνική ή κληρονομική ταυτότητα.
Απαιτεί πορεία πνευματική, αυτογνωσία και ισχυρή μετάνοια, που όπως επισημαίνει και ο Απόστολος των εθνών, πρέπει να μας οδηγήσει στην αρετή της ταπεινοφροσύνης, δηλαδή στην ελευθερία από κάθε λογής εγωκεντρισμό.

Αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας κι όχι κάποιων ηθικών εφαρμογών, είναι η πραότητα, δηλαδή η αγαθοποίηση του πιστού, η πράξη του καλού απέναντι σε κάθε άνθρωπο, ακόμα και στον εχθρό, όπως κήρυξε ο Χριστός.

Η αγάπη που είναι η μεγαλύτερη εντολή του Κυρίου, θα οδηγήσει μας λέει ο Παύλος, σε μεγαλοψυχία και ανοχή του καθενός στου άλλου τις αδυναμίες, στην κατανόηση πως αφού κανείς δεν είναι αναμάρτητος, ο καθένας μας οφείλει να ανέχεται την όποια αδυναμία του πλησίον.

Σε έναν κόσμο κατακερματισμένο από την αμαρτία και διχασμένο από το φυλετικό, εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό μίσος, μας καλεί όσους διατεινόμαστε ότι είμαστε Χριστιανοί, να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την ενότητα μεταξύ μας, με την οποία το Πνεύμα το Άγιο μας έχει συνδέσει.

Η ειρήνη που είναι αποτέλεσμα των παραπάνω αρετών, θα αποτελεί τον σύνδεσμο που μας ενώνει σε ένα πνευματικό σώμα, την εκκλησία του Χριστού. 

….


Πλήρες το κείμενο: ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΤΟΠΟΣ

[2φΑ]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου