Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

"Το Αϊβαλί του Soloup "






Έκθεση στο θέατρο "Λιθογραφείον" της Πάτρας

Από το Σάββατο 5 μέχρι και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015


Μετά δύο περίπου χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, το βραβευμένο graphicnovel "Αϊβαλί" του Soloup (εκδόσεις Κέδρος), παραμένει τραγικά επίκαιρο.
Μικρασιατική καταστροφή, πόλεμος, εθνικισμοί, θρησκευτικό μίσος, πρόσφυγες…

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί.
Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο.
Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού.
Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης.
Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία.
Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ.
Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. 

Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. 
Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ.

Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. 
Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.




Στην έκθεση, παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το Αϊβαλί, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ) κατά την σχεδίαση.

Η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα.
Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.




Ο σκιτσογράφος Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και απέκτησε το Διδακτορικό του (Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας) από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Το Αϊβαλί έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και στα τουρκικά και είναι το πρώτο graphic novel που αποτελεί το αντικείμενο έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε και στη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου), στα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και στη Λάρισα (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα).
Μέσα στο 2015 συμμετείχε στην ομαδική έκθεση "Ella" στην γκαλερί Tricromia στη Ρώμη και στο φεστιβάλ της Ραβέννας.




[2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου