Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

"Tύποι των αφανών.. "




Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος
[Λόγοι σε 150 κεφάλαια - Από την Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών]


113.  Τα φαινόμενα να τα θεωρείς τύπους και σκιές των αφανών.

Ο ναός που βλέπομε είναι τύπος του ναού της καρδιάς, ο ιερέας είναι τύπος του αληθινού ιερέα, της χάρης δηλαδή του Χριστού. 

Σ' αυτή λοιπόν την ορατή εκκλησία, αν δεν γίνουν πρώτα οι αναγνώσεις, οι ψαλμωδίες και δεν προχωρήσει όλη η ακολουθία κατά την εκκλησιαστική τάξη, δεν μπορεί ο ιερέας να επιτελέσει το θείο Μυστήριο του σώματος και του αίματος του Χριστού.

Αν πάλι τηρηθεί όλος ο εκκλησιαστικός κανόνας, δεν γίνει όμως από τον ιερέα η μυστική ευχαριστία της προσφοράς, καθώς και η κοινωνία του σώματος του Χριστού, τότε ούτε ο εκκλησιαστικός θεσμός ολοκληρώθηκε, και η λατρεία του Μυστηρίου είναι ελλιπής. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Χριστιανό.

Αν δηλαδή έχει κατορθώσει τη νηστεία, την αγρυπνία, την ψαλμωδία και όλη την άσκηση και την αρετή, αλλά η μυστική ενέργεια του Πνεύματος δεν επιτελείται από την χάρη στο θυσιαστήριο της καρδιάς του, με κάθε αίσθηση και πνευματική ανάπαυση, τότε είναι ατελής όλη αυτή η ακολουθία της ασκήσεως και σχεδόν άπρακτη, γιατί δεν έχει την αγαλλίαση του Πνεύματος, να γεμίζει με μυστικό τρόπο την καρδιά του.



paterikakeimena – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου