Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

"Μέτωνος ενιαυτός "





Μετωνικός κύκλος ή Σεληνιακός κύκλος..


… ή και κύκλος Σελήνης, ονομάζεται η περίοδος 235 συνοδικών μηνών (Σελήνης), που ισούται προς 19 περίπου τροπικά έτη των 365,25 ημερών.

Συγκεκριμένα ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός, Μέτων ο Αθηναίος, ο οποίος έζησε στην Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα (περί το 433 π.Χ.), παρατήρησε ότι 235 σεληνιακοί μήνες ισούνται σχεδόν ακριβώς με 19 ηλιακά έτη.

Εισάγοντας τις σημερινές τιμές της βιβλιογραφίας, βρίσκουμε ότι:


Η σχεδόν τέλεια σύμπτωση των δύο περιόδων, οφείλεται στο ότι το 235/19 είναι ο 6ος όρος στη σειρά σύγκλισης του λόγου του σεληνιακού μήνα προς το ηλιακό έτος, δηλαδή 365.2425 / 29.53059.

Αυτός ο σεληνιακός κύκλος των 19 ετών (εννεαδεκαετηρίς) έγινε γνωστός ως Μετωνικός κύκλος ή και Κύκλος του Μέτωνος ή «Μέτωνος ενιαυτός» και αποτέλεσε τη βάση για το Ελληνικό Ημερολόγιο, μέχρι την υιοθέτηση του Ιουλιανού Ημερολογίου το 46 π.Χ..

Η ανακάλυψη αυτή του Μέτωνος ουσιαστικά αποκαθιστά τη σχέση μεταξύ του σεληνιακού και ηλιακού έτους, διευκολύνοντας σημαντικά τον υπολογισμό των φάσεων της Σελήνης και των εξ αυτών εξαρτωμένων εκκλησιαστικών εορτών, όπως του Πάσχα και επομένως όλου του κινητού εορτολογίου.



wikipedia – [2A]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου