Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

"Το δια κολλύβων θαύμα "





Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ «ΚΑΘΑΡΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ»


Εορτάζεται το δια των κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, όταν γύρω στα μέσα του 4ου αιώνος, ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός ο Παραβάτης σκέφθηκε να μολύνει τους Χριστιανούς την «Καθαρά Εβδομάδα» προμηθεύοντας την αγορά της Κωνσταντινουπόλεως με μη νηστήσιμα φαγητά μόνο, και επί πλέον με ειδωλόθυτα.

Τις προθέσεις αυτές του Ιουλιανού απεκάλυψε ο Άγιος Θεόδωρος στον Πατριάρχη Ευδόξιο, στον ύπνο του. Ο Πατριάρχης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, συνέστησε εγκαίρως στους πιστούς να κάνουν κόλλυβα με πολύ σιτάρι, ώστε μ' αυτά να τραφούν οι Χριστιανοί.



- Ειδωλόθυτο λεγόταν το κρέας που απέμενε από τα θυσιαζόμενα στους θεούς ζώα και το οποίο οι ειδωλολάτρες διέθεταν για κατανάλωση στην αγορά.
(Τα ειδωλόθυτα αποτελούν το κύριο θέμα των κεφαλαίων η'-θ'-ι' της Α' προς Κορινθίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου).

- Ο Άγιος Θεόδωρος ονομάσθηκε Τήρων, διότι είχε καταταγεί και υπηρέτησε στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, με διοικητή τον πραιπόσιτο Βρίγκα.

- Ο "πραιπόσιτος του ιερού κουβουκλίου ή του ευσεβεστάτου κοιτώνος", ήταν ο επόπτης ή ο προϊστάμενος στις υπηρεσίες του παλατιού και ανώτατος αυλικός αξιωματούχος στην Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Μετά τον 6ο αιώνα, τον αντικατέστησε στα καθήκοντα του ο "παρακοιμώμενος", και  οι αρμοδιότητες του περιορίστηκαν, ώστε να αποκτήσει μάλλον χαρακτήρα τιμητικού τίτλου.
Το αξίωμα έπαυσε να υπάρχει στα τέλη του 11ου αιώνα.



faneromenihol – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου