Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

"Συνοδικόν Ορθοδοξίας "





Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ  -  της Ορθοδοξίας


Την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής εορτάζουμε την αναστύλωση των Αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον της εικονομαχίας.
Η εικονομαχία άρχισε περί το 726 και τερματίστηκε από την Αυγούστα Θεοδώρα, μητέρα του ανήλικου Μιχαήλ Γ΄, μετά τον θάνατο του συζύγου της Θεόφιλου.

Στις 11 Μαρτίου του 843, συνεκλήθη μία τοπική σύνοδος μη Οικουμενική, αλλά ενδημούσα, δηλαδή αποτελούμενη από ενδημούντες την περίοδο εκείνη Μητροπολίτες και επισκόπους, στη Κωνσταντινούπολη - από τον εικονόφιλο πατριάρχη Μεθόδιο (843-847) και κατόπιν προσκλήσεως της Θεοδώρας.

Η σύνοδος καταδίκασε τον Ιωάννη Γραμματικό και όλους τους ηγέτες των εικονομάχων, επισκόπους και πρεσβυτέρους, επικύρωσε τελικά τις αποφάσεις των επτά Οικουμενικών συνόδων, και ιδιαίτερα της Ζ’ Οικουμενικής συνόδου, και αναστήλωσε θριαμβευτικά τις ιερές εικόνες.

Η σύνοδος εξέδωσε επίσης ένα κείμενο, που ονομάστηκε «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «Συνοδικόν της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου».


Την ανάμνηση της αναστυλώσεως εορτάζουμε με λιτανείες των εικόνων, με λατρεία στον Κύριο μας, με τιμή και σεβασμό στους Αγίους μας, που δεν απευθύνονται επιφανειακά στην εικόνα, αλλά «διαβαίνουν επί το πρωτότυπον», δηλαδή στο πρόσωπο που εικονίζεται.




[2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου