Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

"Όλα έχουν ένα τέλος.. "




Johan Cruyff


Από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ, γεννημένος στις 25 Απριλίου 1947 στο Άμστερνταμ, μας άφησε χρόνους στις 24 Μαρτίου.

Μαζί με τις μοναδικές στιγμές της παρουσίας του στα γήπεδα, μας άφησε επίσης και κάποιες σκέψεις του, που αφορούν το ποδόσφαιρο σε πρώτο επίπεδο, αλλά το νόημα τους μπορεί να προσαρμοστεί στη δουλειά του καθενός, όπως και στη ζωή όλων μας.


- Τεχνική δεν είναι να κάνεις 1000 γκελ με την μπάλα. 
Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό με προπόνηση και να δουλέψει στη συνέχεια σε τσίρκο. Τεχνική είναι να πασάρεις την μπάλα με μία επαφή και με την κατάλληλη ταχύτητα στο καλό πόδι του συμπαίκτη σου.

- Επίλεξε τον καλύτερο παίκτη για κάθε θέση της 11άδας και θα καταλήξεις να έχεις όχι την καλύτερη ομάδα, αλλά 11 δυνατές μονάδες.

- Υπάρχει μόνο μία μπάλα στο ποδόσφαιρο, φρόντισε να την έχεις στην κατοχή σου.

- Οι σημερινοί παίκτες σουτάρουν μόνο με το κουντεπιέ. Εγώ μπορούσα να σουτάρω με το εσωτερικό, το κουντεπιέ και το εξωτερικό και με τα δύο πόδια. 
Με άλλα λόγια είχα έξι φορές περισσότερες δυνατότητες.




- Πάντα μπορείς να κερδίσεις μια πιο πλούσια ομάδα.
Δεν είδα ποτέ μια τσάντα με λεφτά να σκοράρει.

- Είμαι ένας πρώην παίκτης, πρώην προπονητής, πρώην τεχνικός διευθυντής, καθώς και πρώην επίτιμος πρόεδρος.
Αυτό δείχνει, πως όλα έχουν ένα τέλος.

- Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, ότι σε ένα ματς οι παίκτες έχουν την μπάλα μόνο για τρία λεπτά κατά μέσο όρο ο καθένας. Άρα το πιο σημαντικό είναι τι ακριβώς θα κάνεις εσύ τα υπόλοιπα 87 λεπτά του παιχνιδιού. 
Αυτό καθορίζει αν είσαι καλός παίκτης ή όχι.

- Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλά είναι το πιο δύσκολο πράγμα.

- Το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια και το μυαλό.
Όταν η ηλικία δεν επιτρέπει να κάνεις πολλά με τα πόδια, υπάρχει πάντα το μυαλό.


Δίδαγμα: Δεν έχει τόση σημασία τι δουλειά κάνεις, αφού πολύ συχνά αυτό εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες, όσο το πώς κάνεις τη δουλειά σου, κατά πόσο αξιοποιείς τις εμπειρίες σου κι όταν φτάνει το τέλος, αν αφήνεις κάτι πίσω σου.




[2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου