Σάββατο 30 Απριλίου 2016

"Είναι εδώ αναστημένος! "





ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

«Ανάστα ο Θεός»!
Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
- από παλαιότερη εγκύκλιο


«Μη εκθαμβείσθε· Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον;
ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε».

Για όσους αναζητούν τον Χριστό νεκρό, το μήνυμα του αγγέλου που ακούσθηκε πριν από λίγο και διαπέρασε το σκότος της νύκτας είναι σαφές και κατηγορηματικό: 
«Ηγέρθη· ουκ έστιν ώδε» - Αναστήθηκε· δεν είναι πλέον εδώ.

Για όσους όμως αναζητούμε τον Χριστό με αγάπη, με πίστη και σεβασμό, για εμάς, όπως και για τις Μυροφόρες γυναίκες, ο Χριστός είναι εδώ αναστημένος, για να γεμίσει την ψυχή μας χαρά και αγαλλίαση.

Είναι εδώ αναστημένος, για να διώξει τον φόβο και να μας χαρίσει την ειρήνη.
Είναι εδώ αναστημένος, όχι για να μας θαμβώσει τα μάτια, αλλά για να μας τα φωτίσει με το φως της θεότητας του.

Είναι εδώ αναστημένος, για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να θαμβώνεται από τα ψεύτικα φώτα του κόσμου, από τη μάταιη λάμψη αυτών των κοσμικών πραγμάτων, από την ανώφελη αίγλη της ανθρώπινης δόξης, του πλούτου και όλων των εγκοσμίων αγαθών.

Ο αναστημένος Χριστός είναι εδώ για να καθησυχάσει τους φόβους και τις αγωνίες που κυριαρχούν κάποιες φορές στην ψυχή μας και να μας απαντήσει στις αμφιβολίες και τις ανησυχίες που εμφιλοχωρούν στον λογισμό μας.

Είναι εδώ για να αναστήσει και εμάς, που θέλουμε να τον ακολουθήσουμε, από τη νέκρωση των παθών και τον θάνατο της αμαρτία.
Είναι εδώ για να μας ανακαινίσει τον έσω άνθρωπο και να μας χαρίσει την αιωνιότητα της αγάπης του.


Ας σπεύσουμε λοιπόν, αδελφοί μου, να τον συναντήσουμε, έχοντας αναμμένη μαζί με τη αισθητή λαμπάδα και τη νοητή λαμπάδα της ψυχής μας από το ανέσπερο φως της αγάπης του.

Ας σπεύσουμε να τον συναντήσουμε, όχι για να απομακρυνθούμε και πάλι από κοντά του, αλλά να μείνουμε μαζί του «μέχρι τερμάτων αιώνων» και να ζούμε στο φως της θείας του Αναστάσεως.



imverias – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου