Κυριακή 17 Απριλίου 2016

"Εύχου υπέρ εμού.. "





Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ  -  της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας


Τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής τιμούμε και εορτάζουμε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, παρ' ότι εορτάζεται σταθερά την 1η Απριλίου, ως παράδειγμα μετάνοιας, μεταστροφής και απέκδυσης της αμαρτίας από τη ζωή μας.


Από 12 χρονών η Μαρία άρχισε να ζει άσωτα. Όταν στα 29 της χρόνια πήγε στους Αγίους Τόπους για προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, δεν κατάφερε να εισέλθει στον Ναό, όπως όλοι οι άλλοι, επειδή αισθανόταν μία αόρατη δύναμη να την εμποδίζει. Τότε συναισθάνθηκε την αμαρτωλότητά της και υποσχέθηκε ν' αλλάξει ζωή.

Έτσι, με τη βοήθεια της Παναγίας, την οποία έθεσε εγγυήτρια της για να λάβει την χάρη, προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό και αναχώρησε για την έρημο, πέραν του Ιορδάνου, όπου έζησε άλλα 47 χρόνια. Τα πρώτα 17 με πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες, ενώ τα λοιπά 30 σαν επίγειος άγγελος!

Από τα λίγα που μάθαμε από τον Άγιο Ζωσιμά που την ανακάλυψε κατά το 46ο έτος διαμονής της στην έρημο και που την επόμενη χρονιά την κοινώνησε, γνωρίζουμε ότι σ' όλα αυτά τα χρόνια δεν συνάντησε άνθρωπο και ζούσε με τα θηρία.

Αν και αγράμματη τελείως, γνώριζε απ' έξω την Αγία Γραφή, ικανώθηκε να γράφει, να περπατά επάνω στα ύδατα, να μετακινείται αστραπιαία σαν πνεύμα και προικίσθηκε με το διορατικό χάρισμα.

Ένα χρόνο μετά τη Θεία Μετάληψη της, ο Άγιος Ζωσιμάς την βρήκε πλησίον της σπηλιάς της νεκρή και δίπλα της γραμμένα:

"Αββά Ζωσιμά, θάψον ώδε το σώμα της αθλίας Μαρίας. 
Απέθανον την αυτήν ημέραν, καθ' ην εκοινώνησα των Αχράντων Μυστηρίων. 
Εύχου υπέρ εμού".




faneromeni– [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου