Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

"Αθλοφόρος και Ιαματικός "





Ο Άγιος Παντελεήμων


Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας
Ο πατέρας του Ευστόργιος, μέλος ήδη της συγκλήτου και η μητέρα του Ευβούλη, ένθερμη Χριστιανή, τον ονόμασαν Παντολέοντα.

Ήταν πολύ έξυπνος, ευγενικός, επιμελής, ταπεινός και πράος, γεμάτος αρετή, παρ' όλο που ακόμη δεν είχε βαπτιστή Χριστιανός. Όταν μεγάλωσε, ο πατέρας του τον παρέδωσε σ' έναν φημισμένο γιατρό, τον Ευφρόσυνο, για να του διδάξει την ιατρική επιστήμη. 

Σε λίγο καιρό ο Παντολέων ξεπέρασε όλους τους συνομήλικους του στη μόρφωση και όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για το χαρακτήρα του.
Ο ίδιος ο αυτοκράτορας, μαθαίνοντας για την αρετή και την εξυπνάδα του, τον προόριζε για να γίνει γιατρός στο παλάτι, ο γιατρός των ανακτόρων.

Τον ίδιο καιρό ο γέροντας ιερέας της Νικομήδειας Ερμόλαος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, κάλεσε στο σπίτι που κρυβόταν τον Παντολέοντα για να τον γνωρίσει.

Αφού συνομίλησαν για πολλή ώρα, ο Ερμόλαος κατενθουσιάστηκε από τις τόσες αρετές που κοσμούσαν τον νέο και αποφάσισε να του γνωρίσει την πίστη στον Χριστό. 
Έτσι αναπτύχθηκε ανάμεσα τους μια άριστη πνευματική σχέση.

Ο Παντολέων επισκεπτόταν καθημερινά με ζήλο τον Άγιο Ερμόλαο και απολάμβανε τους Χριστιανικούς του λόγους. Στερεωνόταν έτσι σιγά σιγά στην αληθινή πίστη.


Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση να δεχθεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός.
Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε.

Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου.

Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. 
Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι απέθανε.

Γεμάτος χαρά ο Παντολέων τρέχει στο γέροντα Ερμόλαο, του διηγείται το θαύμα και του ζητά να τον βαπτίσει.
Και ο Ερμόλαος, επειδή γνώριζε ποιος οδηγείται στην τελειότητα, γεμάτος συγκίνηση, τον οδήγησε στο φωτισμό του θείου βαπτίσματος.

Από τότε ο Παντολέων-Παντελεήμων έγινε ανάργυρος ιατρός. 
Θεράπευε με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τους ασθενείς δωρεάν, χωρίς χρήματα.



agh – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου