Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

"Γιατί στις 8 Μαρτίου.. "




1857 – 2017:  160 χρόνια


Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδηλώσεις.
Ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. 

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών. 
Έτσι στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβάνονταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. 

Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στις εργαζόμενες αγγλοσαξονικής καταγωγής και στις υπόλοιπες, υπέρ των πρώτων.
Αισθανόμενοι πλέον την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απάντησαν με ομαδικές απολύσεις και τρομοκρατούσαν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία.

Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. 
Στους εργοδότες και στην κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχτηκαν με μανία καταπάνω στις εργάτριες και οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.

Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857, ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαλε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά των φυλετικών διακρίσεων και της ανισότητας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης.



dinavitzileou – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου