Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

"Μάρκος Μπότσαρης "




Μάρκος Μπότσαρης  -  Ο Ταγματάρχης του Ναπολέοντα
και Αρχιστράτηγος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790.
Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κίτσου Μπότσαρη, μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες του Σουλίου. Κατά το διάστημα των ετών 1800-1803 διδάχτηκε γραφή και ανάγνωση στο Βουλγαρέλι της Άρτας.

Το 1804 όλοι οι διασωθέντες Σουλιώτες πέρασαν από την Πάργα στην Κέρκυρα και τους Παξούς, όπου εγκαταστάθηκαν και παρέμειναν για χρόνια, προσπαθώντας να επιβιώσουν και ν’ ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Στην Κέρκυρα με την ενηλικίωσή του το έτος 1808, ο Μάρκος Μπότσαρης κατατάχθηκε στα «Ναπολεόντεια» Γαλλικά στρατεύματα, στο σώμα των Ηπειρωτών και Σουλιωτών που συγκρότησαν οι Γάλλοι, που τότε είχαν καταλάβει τα Ιόνια νησιά.

Στον Γαλλικό στρατό, ο ευφυέστατος Μάρκος διδάχτηκε την σύγχρονη διεξαγωγή του πολέμου και την αναπόσπαστη σχέση της με την πολιτική στρατηγική, τη διπλωματία και την κατασκοπεία, πέραν των καθαρών πολεμικών στρατηγικών και τακτικών.

Κατά κάποιον τρόπο, αφομοίωσε την επαγγελματική διεξαγωγή του πολέμου, μπολιασμένη με στοιχεία της βιωμένης Σουλιώτικης πολεμικής εμπειρίας.
Δημιούργησε έτσι, μια οιονεί «σχολή πολέμου», που γρήγορα τον ανέδειξε, με δεδομένη πάντοτε την παροιμιώδη γενναιότητά του.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις των Γαλλικών στρατευμάτων, υπό τον Στρατάρχη Μπερτιέ εναντίον των Άγγλων, ο Μάρκος επέδειξε πολύ γρήγορα τα πλούσια ηγετικά πολεμικά του προσόντα, οι δε Γάλλοι εκτιμώντας τις ικανότητες του, τον προήγαγαν σε ηλικία μόλις 22 ετών, στον βαθμό του Ταγματάρχη.

Την πρώιμη αυτή πολιτική εμπειρία του κατέγραψε ο Μάρκος σε σωζόμενη χειρόγραφη προκήρυξή του, όπου και επισημαίνει:
«Όπου κυματίζει η Αγγλική σημαία, οι λαοί είναι δούλοι… »


Μετά την ήττα του Ναπολέοντα και την αποχώρηση των Γάλλων από τα Ιόνια νησιά κατά το έτος 1814, ο Μάρκος Μπότσαρης επέστρεψε στην Κέρκυρα.
Το 1819 ανταμώθηκε με τον Καραϊσκάκη, που τον μύησε στη Φιλική Εταιρία.
Μέχρι το 1823, αφοσιώθηκε ολόψυχα στην Επανάσταση, με απαράμιλλη γενναιότητα, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση.

Πολέμησε στο πλευρό του Αλή Πασά εναντίον του Σουλτάνου και αργότερα στη μάχη του Πέτα. Στα τέλη του 1822 βρέθηκε μεταξύ των υπερασπιστών του Μεσολογγίου στην πρώτη του πολιορκία, όπου παρασύροντας τους Τούρκους σε πλαστές συνομιλίες έδωσε χρόνο στους πολιορκημένους να ενισχύσουν τις οχυρώσεις.
Τα Χριστούγεννα υπερασπίστηκε με 35 άνδρες τα τείχη της πόλης από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη.  

Για την ανδρεία του, με παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μεταξά, του έδωσαν τον τίτλο του αρχιστράτηγου της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντιζηλία των άλλων οπλαρχηγών, κάτι που εξόργισε τον Μπότσαρη, ο οποίος έσκισε μπροστά τους το χαρτί λέγοντας: 
"Όποιος είναι άξιος θα πάρει το δίπλωμα του αύριο, μπροστά στον εχθρό".

Ο ιταλός Ludovico Lipparini ζωγράφισε τον τραγικό του θάνατο (στις 21 Αυγούστου 1823, στη μάχη του Καρπενησίου), οι Εugene Delacroix και Marsiglio, Deveria, Dereuville και ο γλύπτης David dAngers, αποθανάτισαν την μορφή του Μάρκου σε πασίγνωστα έργα τους.

Επίσης ποιητές, όπως ο αγγλοαμερικανός Fitz-Greene Halleck, ο Ελβετός Juste Olivier, o Βίκτωρ Ουγκώ, ο Λόρδος Βύρων, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο Κωστής Παλαμάς, ύμνησαν την ανδρεία του.

Οι Γάλλοι, θεωρώντας δικαιωματικά τον εξαίρετο άνδρα και λίγο «δικόν τους», αισθάνονται υπερήφανοι να τον θυμούνται και να τον τιμούν:
Στο Παρίσι υπάρχει η στάση του μετρό «Botzaris» με τ’ όνομα του Σουλιώτη ήρωα, στο 19ο διαμέρισμα της πόλης. 

Κοντά στη στάση αυτή, υπάρχει και οδός Μάρκου Μπότσαρη. 
Η πινακίδα γράφει: «RUE BOTZARIS (1790- 1823) 
HEROS DE LA GUERRE DINDEPENDENCE GRECOUE» 

Είναι η μόνη οδός στο Παρίσι που είναι αφιερωμένη σε Έλληνα των νεωτέρων χρόνων. Κοντά της βρίσκεται το μεγάλο εμπορικό κέντρο «Gallerie Botzaris», το ταχυδρομείο «Post Botzaris» καθώς και το μέγαρο του τηλεφωνικού κέντρου «Βοtzaris», της περιφέρειας αυτής.

Επίσης στο Στρασβούργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει Πλατεία με το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη, «ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης».








El Arab – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου