Σάββατο 15 Απριλίου 2017

"Εις Άδου κάθοδος "















Δ. Κ.  -  Στη "Χώρα του Αχωρήτου"


Αυτήν την συγκλονιστική ιστόρηση της Ανάστασης την πρωτοείδα στην ανατολική κόγχη του νότιου κλίτους, στην Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 
Η πλήρης ονομασία της μονής, είναι "η Χώρα του Αχωρήτου" που είναι η Θεοτόκος, η  οποία χώρεσε στην γαστέρα της τον Αχώρητο Θεό.

-"Και την σην γαστέρα πλατυτέραν  ουρανών απηργάσατο" αναφέρει η υμνολογία. 
Εξ ου, η απεικόνιση της Παναγίας στην κόγχη πάνω από το ιερό ονομάζεται "Η Πλατυτέρα"-

Η Ανάσταση εδώ είναι ζωγραφισμένη τον 12ο αιώνα με την μέθοδο της νωπογραφίας "φρέσκο", ενώ και όλη η υπόλοιπη αγιογράφηση του ναού είναι με ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά, που έμειναν άθικτα και σε άριστη κατάσταση, γιατί οι Τούρκοι τα κάλυψαν με σοβά. 

Είναι τέτοια η ομορφιά τους που δεν διανοήθηκαν να τα καταστρέψουν!
Ανακαλύφθηκαν από Αμερικανούς αρχαιολόγους και αποκαταστάθηκαν την δεκαετία του 1950.


Είναι συγκλονιστική η ορμή με την οποία ο Χριστός έλκει τους πρωτόπλαστους από τον Άδη, με μια αδιαμφισβήτητη αυταρχικότητα, ως Κύριος της Ζωής επί του θανάτου. 
Οι πρωτόπλαστοι αφήνονται με πλήρη εμπιστοσύνη στο λυτρωτικό άδραγμα του Χριστού ξαφνιασμένοι, χωρίς να προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την ανέλπιστη ελευθερία τους από τα δεσμά του Άδη, που συντρίβονται κάτω απ τα πόδια του Ελευθερωτή Χριστού που τον ανέμεναν  αιώνες.

Φυσικά θα μπορούσαν να αντισταθούν στο λυτρωτικό κάλεσμα του Σωτήρα, ως ελεύθερα όντα επιλέγοντας την τύχη της υπάρξεώς των. 
Διότι όπως είπε ο Πλάτων "αιτία ελομένου Θεός αναίτιος", που σημαίνει ότι ο Θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής...

Η παράδοση μας λέει, ότι ο Πλάτων ήταν από τους πρώτους που άδραξαν το κράσπεδο του ιματίου του Χριστού... 
Γι' αυτό και εικονογραφείται μαζί με τον Σωκράτη και άλλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στον πρόναο σε πολλές εκκλησίες, και κυρίως στο Άγιον Όρος.

Καλή Ανάσταση!



db – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου