Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

"Ο αληθινός πλούτος "





Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
-  Περί συζυγίας

….

Αυτή είναι ή πραγματική οικογενειακή ζωή, αυτός είναι πραγματικός σύζυγος, αυτός που δεν εξετάζει με λεπτομέρεια τα λόγια της γυναίκας του, αλλά υποχωρώντας πολύ εξ αιτίας της αδυναμίας της γυναικείας φύσεως, ένα μόνο προσπαθεί να επιτύχει, να διώξει από το σπίτι του την ταραχή και να σφίγγει τον δεσμό της ειρήνης και της ομόνοιας. 
Διότι αυτός είναι ό πραγματικός πλούτος, αυτή είναι η μεγαλύτερη περιουσία, όταν ο άνδρας δεν βρίσκεται σε διχόνοια με τη γυναίκα το, αλλά είναι προσκολλημένοι ο ένας στον άλλο, σαν ένα σώμα ακριβώς. 

Διότι λέγει: «Θα γίνονται οι δύο ένα σώμα» (Γέν. 2, 24). 
Αυτοί οι άνθρωποι, είτε φτωχοί είναι, είτε άσημοι, είναι οι πιο ευτυχισμένοι από όλους, διότι περνούν τη ζωή τους με γαλήνη συνέχεια!
Σκέψου ότι εξ αιτίας της έγινες πατέρας και έχεις παιδιά και από αυτό, να γίνεσαι πιο ήρεμος μαζί της. 

Δεν βλέπεις τούς γεωργούς πώς περιποιούνται τη γη πού έσπειραν κάτι με οποιονδήποτε τρόπο, κι αν ακόμη έχει άπειρα ελαττώματα, όπως εάν είναι άγονη και εάν έχει ζιζάνια ή αν επηρεάζεται από πλημμύρες λόγω της θέσεως της; 
Αυτό να κάνεις και συ·
διότι έτσι πρώτος και συ θα απολαύσεις τους καρπούς και τη γαλήνη. 

Διότι η γυναίκα είναι λιμάνι και πάρα πολύ μεγάλο φάρμακο, για τη δημιουργία χαρούμενης διαθέσεως. 
Αν, λοιπόν, απαλλάξεις το λιμάνι από τα κύματα και τους ανέμους, όταν θα επιστρέψεις από την αγορά, θα απολαύσεις πολύ άνεση και γαλήνη, αν όμως το γεμίσεις με θορύβους και ταραχές, κάνεις δυσκολότερο το ναυάγιο για τον εαυτό σου.

Έχεις γυναίκα, έχεις παιδιά, έχεις οικογένεια, μπορεί άλλη ηδονή να εξισωθεί με αυτή; 
Γιατί πες μου, υπάρχει τίποτε γλυκύτερο από τα παιδιά; 
Υπάρχει τίποτε γλυκύτερο από τη γυναίκα , για εκείνον που θέλει να ζει μέσα στην αγάπη;
Δεν υπάρχει τίποτε, τίποτε πολυτιμότερο από το ν’ αγαπιέται πολύ ο άντρας από τη γυναίκα του και η γυναίκα από τον άντρα της.

Αυτό είναι η πραγματική οικογενειακή ζωή, αυτό είναι ο αληθινός σας πλούτος, αυτή η μεγαλύτερη περιουσία, όταν δηλαδή, ο άντρας δεν συγκρούεται με τη γυναίκα του, αλλά είναι ενωμένοι σαν ένα σώμα!

….



agiospatrokosmas – [2fA]

                                                 





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου