Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

"Θεός, κόσμος και άνθρωπος "





π. Δημήτριος Στανιλοάε  -  «Ο Θεός, ο κόσμος και ο άνθρωπος»
Η Αγία Γραφή και η σχέση της με την Εκκλησία, μέσα από την Ιερά Παράδοση


Ο ζωντανός διάλογος της Εκκλησίας με τον Χριστό, πραγματοποιείται κυρίως με την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. 
Η Αγία Γραφή είναι μια από τις μορφές στις οποίες διατηρείται η Αποκάλυψη, εκπληρούσα το έργο της ως συνεχιζόμενη κλήση του Θεού. 
Είναι η γραπτή έκφραση της Αποκάλυψης που εκπληρώθηκε εν Χριστώ.

Η Αγία Γραφή παρουσιάζει τον Χριστό στη μορφή του δυναμικού λόγου Του και του ομοίως δυναμικού λόγου των αγίων Αποστόλων για τις σωτηριώδεις πράξεις Του, που διαρκώς επενεργούν αποτελεσματικά. 
Η Αγία Γραφή όμως, περιγράφει και τον τρόπο που ο Θεός προετοίμασε τη σωτηρία μας «εν Χριστώ», και τον τρόπο που ο Χριστός συνεχίζει να εργάζεται με την επέκταση της δύναμής Του, για την ομοίωσή μας μαζί Του μέχρι το τέλος του κόσμου.

Μέσα από τον λόγο της Αγίας Γραφής ο Χριστός συνεχίζει να μας μιλά, να μας προκαλεί ν’ απαντήσουμε με πράξεις, να εργάζεται έτσι μέσα μας. 
Εμείς αισθανόμαστε με τον λόγο της Γραφής ότι ο Χριστός συνεχίζει να εργάζεται μέσα μας διά του Αγίου Πνεύματός Του: «και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντέλειας του αιώνος» (Ματθ. 20). 
Η Αγία Γραφή είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού που ερμήνευσε τον εαυτό Του με λόγους, είναι ο Υιός του Θεού πού εργάζεται την προσέγγισή Του με τους ανθρώπους για την ανύψωσή τους κοντά Του, μέχρι την ενσάρκωση, την ανάσταση και την ανάληψή Του ως ανθρώπου.

Ο Χριστός ενεργεί πάνω μας μ’ αυτούς τους λόγους, με τους οποίους ερμηνεύει τον εαυτό Του, για να οδηγήσει και εμάς στην κατάσταση που αυτός έφτασε. 
Η Γραφή περιγράφει αυτό που συνεχίζει να κάνει μαζί μας ο Υιός του Θεού, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, επομένως η Γραφή ερμηνεύει το παρόν έργο του Χριστού. 
Παραμένοντας πάντα ζωντανός και πάντα ο ίδιος, ο Χριστός ερμηνεύεται με τους ίδιους λόγους, ως εκείνος που θέλει να κάνει και μας καθ’ ομοίωσή Του.   ….




db – [2fA]


                                             





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου