Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

12.11.11 - "Μαραθώνιος υπέρβαση"
















ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Μαραθώνιος υπέρβαση

Πέρυσι στις 13 Νοεμβρίου είχε διεξαχθεί ο Διεθνής Λαϊκός Μαραθώνιος – Athens Classic Marathon 2011 και στη διαδρομή των 5000 μέτρων, κατηγορία ηλικίας 60-64 ετών, είχε έρθει πρώτος ο Ηλίας Γ. Αραμπατζιδάκης. Στη νίκη του αυτή είχαμε αφιερώσει τη σελίδα ημερολογίου με τίτλο: Άσκηση αρετής.

Για να μην επαναλαμβάνουμε με διαφορετικά λόγια, έννοιες πάντοτε σταθερές και αμετάβλητες διαχρονικές αξίες, αντιγράφουμε από εκείνη τη σελίδα τα εξής:  

"Όταν η συμμετοχή στοχεύει στη διεκδίκηση της νίκης, τα πράγματα αλλάζουν. Ένας αγώνας προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία (μηνών), φυσική και ψυχολογική. Κι’ αυτή, προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων αρετών: Αγωνιστικότητας, πίστης, οράματος, επιμονής, εγκράτειας και αυτοέλεγχου. Δεν είναι λίγα.

Ο εξηντατετράχρονος που θα πάρει την απόφαση να αγωνιστεί για να νικήσει, πρέπει να διαθέτει νεανικό σθένος και εφηβική διάθεση, διαυγή εκτίμηση της πραγματικότητας και των παραμέτρων που υπεισέρχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα και προσανατολισμό διαφορετικό από το «σκότωμα της ώρας» στο καφενείο ή την τηλεόραση. Πρέπει δηλαδή να έχει την ικανότητα να βλέπει και λίγο πιο μακριά...

Φυσικά, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι, φτιαγμένοι σε ένα πρότυπο. Δεν θα τρέξουμε όλοι μαραθώνιο ή κάποια χιλιόμετρα, ούτε χρειάζεται να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, κάτι.
Το σημαντικό είναι η άσκηση των αρετών που ανέφερα πιο πάνω. Ο καθένας μπορεί να τις ασκήσει στον τομέα των δυνατοτήτων του. Αρκεί να το κάνει και να μην αφήνει τη φθορά του χρόνου να εισχωρεί στην ψυχή του.

Η άσκηση των αρετών κατά το διάστημα της προετοιμασίας και ο αγώνας, κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο, πνευματικότερο. Η νίκη είναι μια επιπλέον ικανοποίηση."



Ο φετινός Μαραθώνιος διεξήχθη σήμερα, 11 Νοεμβρίου και στη διαδρομή των 5000 μέτρων, κατηγορία ηλικίας 65-69 ετών, ήρθε πρώτος και πάλι ο Ηλίας Γ. Αραμπατζιδάκης.

Αν όμως η περυσινή νίκη του ήταν σημαντική, αφού συναγωνίσθηκε με συνομήλικους και νεώτερους από εκείνον, η φετινή του νίκη ήταν κατά κάποιον τρόπο αναμενόμενη, αν λάβουμε υπ’ όψη τη μεθοδικότητα της προετοιμασίας του και το ότι συναγωνίσθηκε συνομήλικους και περισσότερο ηλικιωμένους από εκείνον.

Ωστόσο η αντίστοιχη σελίδα ημερολογίου είναι και πάλι αφιερωμένη στη νίκη του, γιατί φέτος δεν νίκησε μόνο τους συναγωνιστές του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του.
Από 24 λεπτά και 17΄΄ πέρυσι, φέτος έφερε χρόνο 22 λεπτά και 39΄΄ στα 5000 μέτρα. Ένα χρόνο μετά. Σε μια ηλικία, που ο χρόνος καταλύει τις δυνάμεις, όχι όμως το σθένος!



Για 22 λεπτά και 39΄΄ η καρδιά του νικητή χτυπούσε στον ρυθμό αυτής της υπέρβασης, η σκέψη του κυνηγούσε το όραμα αυτής της υπέρβασης, η θέληση του ήταν προσηλωμένη στον στόχο αυτής της υπέρβασης.

Ο "Μαραθώνιος" (ο όποιος Μαραθώνιος, που δέχθηκε ο καθένας μας να εντάξει στη ζωή του), πέρα από τον συμβολισμό του αγώνα, της προετοιμασίας και της επιμονής, αποκτά τώρα καθαρά και τον συμβολισμό της συνεχούς προσπάθειας για υπέρβαση. Σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό είναι σίγουρα ένα επίτευγμα!

Η ελάχιστη τιμή για έναν φίλο, που μας προσφέρει τη χαρά να νοιώσουμε περήφανοι για το επίτευγμα του, είναι να εκφράσουμε δημόσια τη συγκίνηση μας, αφιερώνοντας του αυτή τη σελίδα.


*  Μεγέθυνση των φωτογραφιών, κάνοντας κλικ στην επιφάνεια τους.




       






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου