Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

"Οι αποφάσεις του Χόρχε "






Από την συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι – [ 6ο]


….

Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι οι αποφάσεις.
Αλλά και οι επιρροές υπάρχουν και δεν μπορούμε να αρνηθούμε την σημασία τους.
Θα μιλήσω λίγο ωμά, γιατί έτσι θα γίνω πιο κατανοητός. Εσείς όταν ήσαστε μόλις δύο χρονών, μάθατε να μην κάνετε τις ανάγκες σας πάνω σας, γιατί σας το είπαν οι γονείς σας.

Το κάνατε για να ικανοποιήσετε εκείνους.
Για να ευχαριστήσετε εκείνους, μάθατε να κάνετε κακά στην τουαλέτα αντί για τις πάνες σας. Οι γονείς σας, σας επηρέασαν σ’ αυτό.
Αλλά σήμερα, είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, είναι δική σας απόφαση.
Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να κάνετε. Η επιρροή βρίσκεται εκεί, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι θα μπορούσατε να αποφασίσετε και το αντίθετο ή κάτι άλλο.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι το να μην αποφασίζεις, χωρίς ούτε καν να αποφασίζεις να μην αποφασίσεις. Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα, γιατί καμιά φορά αποφασίζει κανείς πως αυτή δεν είναι η στιγμή για να πάρει την απόφαση.
Και είναι πολύ σοφό να μην πάρεις την απόφαση, όταν δεν είναι η στιγμή για να την πάρεις.

Όπως και να 'χει, οποιαδήποτε απόφαση, είναι καλύτερη, από την καθόλου απόφαση.
Και η πιο λανθασμένη απόφαση είναι καλύτερη από το να μην πάρεις καμιά απόφαση.

Πιστεύω πως η ζωή σου διαμορφώνεται από τις αποφάσεις που παίρνεις -μικρές ή μεγάλες- και στις οποίες αφοσιώνεσαι. Έτσι στην πραγματικότητα, πάντα μια απόφαση θα μπορούσε να μας αλλάξει, ποιος ξέρει πόσο.

Είναι το γνωστό θέμα του φαινομένου της πεταλούδας: το πέταγμα μιας πεταλούδας στη Βραζιλία μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι, λένε.

Πιστεύω πως οι αποφάσεις αλλάζουν τη ζωή σου, αλλά δεν ξέρουμε προς τα πού, ούτε και πόσο. Αυτό που εννοώ όταν μιλάω για τελικό αποτέλεσμα είναι πως, σε κάθε περίπτωση, αν εσύ έχεις δεσμευτεί με κάτι, θα έχεις και το αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στο ότι πήρες την απόφαση.

Ο κόσμος όμως λέει: «Αν γύριζα πίσω στο χρόνο θα έκανα κάτι άλλο».
Αυτό είναι ψέμα. Αν γύριζες πίσω στο χρόνο, θα ξεχνούσες αυτό που σήμερα γνωρίζεις και θα έκανες και πάλι ακριβώς το ίδιο. 

Έτσι, τα λάθη είναι κατά κάποιον τρόπο οι δρόμοι που δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα, τους οποίους όμως κάποιος ακολουθεί βασιζόμενος σε αυτά που γνωρίζει εκείνη τη στιγμή.

Το λάθος αποτελεί μέρος του εαυτού μας.

….



boro - [2φΑ]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου